Банкеръ Daily

Пари и пазари

ООН отчита рязко поевтиняване на храните по света

Рязко поевтиняване на храните по света заради Covid-19 отчита ООН през април. Световните цени на основни храни продължават да се понижават - за трети пореден месец, засегнати от икономическото и логистичното негативно въздействие на пандемията от коронавирус, съобщи агенцията за храните на ООН.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, сред които зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар се понижи с 3,4% спрямо март до 165,5 пункта.

През четвъртия месец на годината индексът на цените на захарта на FAO падна до 13-годишно дъно, понижавайки се с цели 14,6%, след като коронакризата засегна търсенето и доведе до понижаването на цените на суровия петрол, което също намали нуждата от захарна тръстика за производство на етанол, посочва базирана в Рим агенция.

Цените на растителното масло пък спаднаха с 5,2%, ударени от понижаващите се стойности на палмовото, соевото и рапичното масло, докато млечният индекс спадна с 3,6% - цените на маслото и млякото на прах отбелязаха двуцифрено понижение.

Данните показват още, че ценовият индекс на месото се е понижил с 2,7%, а експертите отбелязват, че частичното възстановяване на търсенето на внос от Китай не е успяло да балансира спада във вноса на други места. FAO отбелязва още, че големите страни производителки са претърпели логистични пречки, докато блокирането на коронавируса в много държави е причинило рязък спад на продажбите.

„Пандемията засяга както търсенето, така и предлагането на месо, тъй като затварянето на ресторантите и намалените доходи на домакинствата водят до по-ниско потребление. Недостигът на работна ръка от страна на преработвателната хранително-вкусова промишленост се отрази негативно на навременните производствени системи", посочват от FAO.

За разлика от останалите, индексът на цените на зърнените култури спада незначително, тъй като международните цени на пшеницата и ориза се повишиха, докато тези на царевицата спаднаха. Цените на ориза отбелязват ръст от 7,2% в сравнение с март, до голяма степен поради временните ограничения за износ от Виетнам, които впоследствие бяха отменени. Цените на пшеницата пък се повишиха с 2,5% на фона на съобщенията за бързо изпълнение на експортната квота от Русия.

Въпреки това цените на едрите зърнени култури, сред които и царевицата, спаднаха с 10%, засегнати от намаленото търсене както на фуражи за животни, така и на производство на биогорива.

Междувременно FAO запази до голяма степен стабилна прогнозата си за световното производство на зърнени култури на ниво от 2,72 милиарда тона през 2019 г., но намали прогнозата си за потреблението на зърнени култури през 2019 г. и 2020 г. с 24,7 милиона тона, главно заради въздействието на коронавируса върху икономиката.

Организацията по прехрана и земеделие разкри и първите си прогнози за глобалното предлагане и търсене на пшеница през сезон 2020/2021, като прогнозира световно производство в размер на 762,6 милиона тона, което като цяло съответства на нивото от 2019-а. Експертите заявиха, че очакват по-малка реколта в Европейския съюз, Северна Африка, Украйна и Съединените щати, но това ще бъде до голяма степен компенсирано от по-големи реколти в Австралия, Казахстан, Русия и Индия.

Очаква се глобалното потребление на пшеницата през 2020-2021 г. да бъде стабилно, като очакваното увеличение на консумацията на храни да надвишава намаленията при фуражите и промишлените нужди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във