Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАЗАРЪТ СЕ УСПОКОИ

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Търговията с българските държавни ценни книжа, както на вътрешния, така и на международните финансови пазари, се успокои, след като страстите на инвеститорите притихнаха в очакване на следващата бомбастична новина.

През изтеклата седмица отново се купуваха сигурните 10-годишни облигационни емисии на държавите с първокласен кредитен рейтинг. Така облигационните емисии на САЩ поскъпнаха с 3 долара за последната една седмица, а тези на Германия - с 1 евро. Разбира се, това случи след като по-предишната седмица същите бяха разпродавани със същия хъс. Поради това те сега са отново са на нивата от преди две седмици. Рекапитулацията  на месечна база обаче ясно показва, че цената им нараства.

Дилъри не бяха много въодушевени от търговията с българските книжа. Разликата между цена "купува" и "продава" остана широка и така само най-нетърпеливите се престрашаваха да сключат сделка. Ентусиастите обаче бяха малцина. Ето защо и цените, след като цял месец вървяха надолу, малко се поспряха да отдъхнат през последните дни. Въпреки това - на седмична база - тя спадна с по 1.5 евро за най-дългосрочните емисии (с падежи 2035 г., 2028 г. и 2027 г.), и с по 0.5 евро - за по-краткосрочните (с падежи 2024 г., 2023 г. и 2022 година). Тяхната доходност в момента е 0.98%, 0.44% и 0.43% - за дългосрочните, и 0.22%, 0.20% и... точно 0.00% - за най-краткосрочната.

Отново подчертавам факта, че основно това са по-скоро движения в резултат на котировки на екран, отколкото на база реални сделки. Сделки, както с еврооблигациите ни, така и с тези, деноминирани в левове , не се случваха или се случваха много рядко.

Задържаха се и нивата на котировките на вътрешните ни, деноминирани в левове, книжа. Най-дългосрочните ни облигации носят положителна доходност. Тази с падеж 2039 г. се котира при 1.15%, а тази с падеж 2029 г.  - при 0.15% на годишна база. Книжата ни с падеж след пет години обаче "носят" отрицателна доходност от минус 0.15 на сто. На червена територия са и емисиите ни с по-близък падеж. Тези с падеж след две и една година се котират при, съответно - минус 0.33% и минус 0.44% на годишна база.

Наблюдаваното главоломно падане на цените на държавните ценни книжа спря и в момента се наблюдава консолидация на цените на доскоро яростно продавани книжа на Украйна, Турция и Гърция, както и на Русия и Унгария. На месечна база обаче те определено са загубили позиции и има какво да наваксват.

Китай вече отваря заводите си и икономическата активност  там  се възобновява. Вълната на пандемията удари както нас, така останалите страни, но се очаква и възстановяване. В Поднебесната империя това се случи след три месеца. При нас може да стане и за по-кратко време предвид предприетите мерки.

В битката за справянето с пораженията от заразата САЩ хвърлят 2 трлн. долара, а Европа - 750 млрд. евро, но сумата със сигурност ще е по-голяма.

България е във валутен борд и БНБ не може да си позволи да отпуска каквито и да е заеми на търговските ни банки или пък да разтвори чадър над тях под формата на финансови стимули. Единственото, което може да направи е  да намали размера  на задължителните минимални резерви - от сегашните 10% от привлечените средства от фирми и граждани до по-нормалните примерно 5 процента. А защо не и 2 на сто...

Facebook logo
Бъдете с нас и във