Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Има ли пилот в самолета?

Ниската инфлация води до намаляване на търговската активност, до по-ниска рентабилност от дейността и снижаване на възвращаемостта и корпоративните печалби.

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

"Големият презокеански лайнер" е под  управлението на президента Тръмп вече четвърта година. Наскоро той даде заявка, че желае да продължи да управлява най-могъщата в света икономика още един мандат. Но това ще решат избирателите през есента на тази година.

Путин продължава да държи здраво руля  на тежката руска машина. Той даде недвусмислена заявка, че не желае да изпуска управлението на страната, инициирайки промени в конституцията, които да му позволят да остане на власт и след края на този мандат  през 2024 г. и след пълна смяна  и на правителството, и  на главния прокурор.

Новата 2020 година се очертава да е също толкова бурна и непредвидима, както 2019-а, най-малкото защото се задават щатските избори, а Тръмп ще вземе дейно участие в тях и ще продължава да е импулсивен както у дома така и на международната сцена. Дори очаквам да покаже неочаквани нови номера. До тогава търговските противоречия с Китай със сигурност  няма да намерят трайно решение. Напротив, очаквам този конфликт да бъде експлоатиран максимално и от двете страни в светлината на изборите.

Предишната 2019 г. бе белязана от забавяне на световната икономическа активност, предизвикана донякъде от протекционистката политика на Тръмп. Сегашната 2020 г. се очертава да не е много по-различна. Инфлационните процеси ще продължат да са мудни и под очакваните равнища от 2% за САЩ и 1.5% за Еврозоната. Ниската инфлация води до намаляване на търговската активност и възпиране на производствените дейности, а следователно и до по-ниска рентабилност от дейността и снижаване на възвращаемостта и на корпоративните печалби. Ето защо цените на акциите ще растат, но с умерен темп. Възвращаемостта на 10-годишните държавни облигационни емисии ще продължи да е ниска, но постепенно ще се оттласне от дъното и ще нараства. Въпреки това немските 10-годишни книжа ще останат на отрицателна територия.

Количествените облекчения на ЕЦБ не достигат до фирмите, които са очаквания и желан краен получател. Вместо до тях те достигат до правителствата. Банките взимат парите от ЕЦБ срещу залог на държавни ценни книжа. С получените пари купуват нови държавни облигации. Правителствата емитиран нов дълг, който служи за нови заеми от ЕЦБ и така порочният кръг като че ли няма да има край. Това е една много солидна причина да се  очаква  доходността на европейските книжа да продължи да е на исторически най-ниските си нива и през 2020-а. Дали ще се сложи край на тази порочна практика през 2020 г. предстои да разберем.

На този фон България за пръв път в историята си пусна в обръщение държавен дълг с отрицателна доходност на първичен пазар, вписвайки се общата картина. Това се случи в първият месец на тази година, когато се продадоха 200 млн. лева номинална стойност от емисия с падеж след 5 години при достигната средна доходност от минус 0.11% на годишна база.

В началото на следващата седмица Министерството на финансите ще преотвори емисия държавни облигации с падеж декември 2029-а. Предлаганото за реализация количество отново е 200 млн. лева.

Лихвената разлика между българските 10-годишни еврооблигации и немските сходни книжа е 45 базисни точки и е на исторически най-ниските си нива, при 0.20% за книжата ни с падеж 2028 г. и минус 0.25% за германските.

Facebook logo
Бъдете с нас и във