Банкеръ Daily

Приказки за успеха

Джон Дънлоп - бащата на пневматичната гума за велосипеди

Като признание за това, което е постигнал изобретателя, образът на Джон Бойд Дънлоп е изобразен на банкнота от £10, издадена от Northern Bank в Северна Ирландия

На днешния ден можем да си спомним за Джон Бойд Дънлоп, шотландският изобретател, който умира в дома си в Дъблин през 1921 година.

Джон Бойд Дънлоп (John Boyd Dunlop) е създател на пневматичната гума за велосипеди. През 1888 г. той патентова своето изобретение, но по-късно патентното ведомство определя за по-ра̀нен (заявен още през 1846 г.) патента на Робърт Уилям Томсън за пневматична "гума" (направена от животински черва).

Джон Дънлоп е ветеринарен лекар по професия и има ветеринарна клиника в Даунпатрик. До откриването на пневматичната гума той стига съвсем случайно. Неговият син имал триколесен велосипед с дървени колелета, които трудно се движели по тогавашните калдъръмени пътища. На Дънлоп хрумва гениалната идея да натъпче градински маркуч с парцали и да го прикрепи към дървените колелета на велосипеда. Забелязвайки омекотеното движение, той се заема да усъвършенства идеята, като пълни маркуча с въздух. Така се появява първообразът на пневматичната гума, която той патентова.

Идеята скоро има и търговски успех. Велосипедисти, които използвали тези гуми, започнали да печелят всички състезания. Този факт привлича вниманието на финансиста Харви Дю Кро (Harvey Du Cros). Джон Дънлоп се включва с правата си в новия бизнес на Дю Кро срещу известна сума пари и малко дялово участие. Двамата с Дю Кро преодоляват много трудности, с които се сблъсква тяхното предприятие, в това число и загубата на патентните права на Дънлоп.

През 1892 г. Дънлоп окончателно изоставя ветеринарната си практика и се премества в Дъблин, скоро след като Харви Дю Кро с негова помощ успешно възражда фирмата като Pneumatic Tyre and Booth's Cycle Agency. Пневматичната гума революционизира велосипедната индустрия, която преживява бум, след като Джон Старли (John Kemp Starley) през 1885 г. създава т. нар. "безопасен велосипед".

Дънлоп продава своята част от бизнеса през 1895 г. и повече не проявява интерес към гумите или каучуковия бизнес. Насочва интереса си към местен магазин за тъкани. Умира в дома си в Дъблин през 1921 година.

Дю Кро остава начело на бизнеса до смъртта си. В началото на 20 век фирмата е преименувана на Dunlop Rubber. Въпреки че след 1895 г. Дънлоп не участва в този бизнес, неговата пневматична гума се появява в изключително важен момент от развитието на автомобилния транспорт. Производството на автомобилни гуми започва едва през 1900 г., и Дънлоп не печели нищо от изобретението си.

Като признание за това, което е постигнал изобретателя, образът на Джон Бойд Дънлоп е изобразен на банкнота от £10, издадена от Northern Bank в Северна Ирландия.

През XIX век са направени много открития, които проправят пътя на пневматичните гуми. През 1839 г. е открита на вулканизацията на каучука, което е прието да се приписва на американския изобретател Чалрз Гудиър (Charles Nelson Goodyear). Той получава патент за това на 15 юни 1844 година. Въпреки че откритието е признато като заслуга на Гудиър, има доказателства, чемезоамериканците са използвали тази технология още през 1600 г. пр.н.е. Гудиър открива вулканизацията случайно, след петгодишни усилия да добие стабилен каучук. Гудиър умира на 19 юни (1 юли) 1860 г., когато заминал за Ню Йорк да види умиращата си дъщеря, на 59 години. Погребан е в Ню Хейвън. През 1898 г., почти четири десетилетия след смъртта му, е основана компания, наречена в негова чест, Goodyear Tire & Rubber Company.

През 1845 г. Робърт Уилям Томсън патентова "гуми", направени от напомпани с въздух черва на животни.

През 1876 г. е увеличено рязко производството на каучук, включително чрез създаването на каучукови плантации в Югоизточна Азия, от сър Хенри Уикъм.

Едуар Мишлен (Édouard Michelin, 1859-1940 г.) изобретява през 1889 г. свалящата се пневматична гума. Френският индустриалец и предприемач през 1888 г., заедно с брат си Андре Мишлен, основават фирмата "Мишлен" (пълното й име е Manufacture française des pneumatiques Michelin), която днес e един от най-големите производители на гуми в света. През 1898 г. се появява на бял свят и рекламната фигурка на "човечето на Michelin", т. нар. Бибендум (или Биб), с което фирмата е популярна и досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във