Банкеръ Daily

Пари и пазари

С Петковден идва началото на зимата

Българската православна църква отбелязва 14 октомври като Ден на Света Петка Българска (Петковден).

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На този ден имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Параскева Епиватска (по родното й място), известна в България повече като Параскева или Петка Българска (Търновска), е източноправославна светица (преподобна), живяла през Х-ХІ век.

Останките ѝ са съхранявани в няколко селища в разни страни на Балканите, където е особено тачена.

Почитана е като главна закрилница на българския народ и държава, покровителка на Молдова и на градовете Търново, Габрово и Троян. В Габрово ежегодно се провежда Празник на духовната музика с участието на църковни хорове от България и чужбина.

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата страна, както и в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Русия и другаде. На тази светица е наименуван храмът в Рупите, издигнат от Баба ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII век. Църковният празник в нейна чест (Петковден се чества на 14 октомври.

Петко е българско мъжко име. То произхожда от "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка Българска е светицата - патрон на името.

Името се среща в няколко варианта. Параскева и нейните производни празнуват или на 14 октомври  (Петковден), или на 26 юли. Познатите варианти са: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева; Петка, Петкан, Петкана; Пеньо, Пенчо, Пенко, Пенка; Петьо.

Името е разпространено в цяла България, но също и в съседните страни - Гърция, Северна Македония, Сърбия, в Словения, в Словакия и други. Макар че като цяло името не е измежду най-често срещаните (каквито са Иван, Димитър или Георги), в някои райони има доста голяма концентрация на Петковци - например в Ботевградския Балкан има селца и махали, където всеки втори мъж се казва Петко.

В България името е с леко архаично звучене. В миналото е било много по-разпространено отколкото днес. И все пак, мъжкото име Петко е много по-срещано отколкото първоизточника и женски вариант Петка.

Петко е едно от малкото имена, които са едновременно в звателна и умалителна форма. Името си е в звателна форма, което означава, че при обръщение е непроменяемо (за разлика примерно от Иван - Иване). Името е и в умалителна или галена форма и също не се променя (за разлика от Димитър - Митко).

В българския фолклор има няколко поговорки, свързани с това име:


 • Петима Петко не чакат.

 • Барабар Петко с мъжете.

 • Сърдитко Петко – празна му торбата.

 • Плаче за нероден Петко.

 • Благодарение на числото пет, което е част от името, съществуват и няколко каламбура:


  • Пет колиби цяло село. (Петко либи цяло село.)


  • Пет кошари из гората. (Петко шари из гората.)

  • Пет комина. (Петко мина.)В България има две села Петково (в Смолянско и Софийско), две села Петковци (в Габровско и Великотърновско), село Капитан Петко и две Света Петка (едното във Велинградско, другото днес в Гърция).

Героят на Даниел Дефо от романа "Робинзон Крузо" се казва Friday (петък, заради деня, в който Робинзон го спасява) и е преведен като "Петкан". Така е и с героя на френския писател Мишел Турние - Vendredi (също петък), в "Петкан или Чистилището на Пасифика" и адаптацията за деца "Петкан или Дивият живот". В сръбските  преводи героят се казва Петко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във