Банкеръ Daily

Пари и пазари

Позитивна вълна заля пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Преговорите между САЩ и Китай зациклиха напоследък, но преди дни станаха ясни взаимните отстъпки, направени от двете спорещи страни. Те на практика са малки, но дават огромни надежди на пазарните участници за разведряване на търговското напрежение между двата икономически колоса.

Носят се слухове за облекчаване на санкциите срещу Иран, както и за подновяване на преговорите със Северна Корея. Поводът за този оптимизъм е уволнението на съветника на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън, известен като "ястреба", винаги готов за война.

Европейската централна банка намалява основната лихва, но предлага и цял пакет от мерки за смекчаване на удара, който банковата система на еврозоната ще поеме от прилагането на отрицателните лихви. Крайната цел е да се подкрепи икономиката на Европа. Една от съществените мерки е нова програма за обратно изкупуване на ценни книжа на стойност до 400 млрд. евро в рамките на следващите девет месеца.

Брексит без сделка няма да има, както и предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Правителството на Обединеното кралство най-вероятно ще подаде оставка, а новосформираното ще работи по отлагане и сключване на сделка с Европейския съюз. Напълно е възможно и провеждането на нов референдум. Най-важната и положителна новина е, че твърд Брексит няма да има.

Серията от изброените позитивни новини заля пазарите, повиши борсовите котировки, както и цените на цветните метали, и понижи цената на държавните облигационни емисии.

С по 3% се повишиха водещите фондови индекси - Down Jones Industrial Average в САЩ и NIKKEI в Япония, за последната една седмица и с по 2% - DAX в Германия и HANG SENG в Хонг Конг. Алуминият, най-ценният цветен метал, поскъпна с 3 процента.

В същото това време цената на 10-годишните щатски държавни облигации поевтиняха с 2 долара, а доходността им, която е в обратно пропорционална зависимост, се изстреля с 20 базисни точки нагоре до 1.7% на годишна база. Немските им събратя изминаха половината от техния път като поевтиняха с 1 евро, а доходността им се повиши с 10 базисни точки до минус 0.6% на годишна база.

От книжата на страните от Централна и Източна Европа тези на Полша най-плътно следваха световните тенденции. Полските 10-годишни ДЦК загубиха 1.2 евро от стойността си като доходността им се повиши с 12 базисни точки до минус 0.07% на годишна база.

От българските еврооблигационни емисии, най-дългосрочната ни - с падеж 2035 г., направи най-осезаема корекция на цената и доходността. Тя поевтиня с 30 евро цента и прибави 1 базисна точка към доходността си, като последната нарасна до 1.13% на годишна база. При емисиите ни с падеж 2028 г. и 2027 г. не се забелязаха съществени изменения. Те запазиха ценовите си стойности и носената от тях доходност продължава да е съответно 0.14% и 0.07% на годишна база. Книжата с падежи 2024 г., 2023 г. и 2022 г. обаче продължиха тенденцията на поскъпване и доходността им се смъкна с нови 2 базисни точки надолу до съответно минус 0.13%, минус 0.17% и минус 0.33 % на годишна база.

Ще има ли още един аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешен пазар? Това е основният въпрос сред първичните дилъри на български държавен дълг. Най-вероятно "Да" и това ще е за 100 млн. лева номинална стойност, с които да се допълни емисията с падеж 2029 г. Кога? Засега Министерството на финансите не е обявило дата за реализацията им.

На вътрешния вторичен пазар 10-годишните ни ДЦК се котират при 0.3% на годишна база, а тези със срочност 7 и 5 години при съответно 0.15% и 0.05% на годишна база. Минус 0.2% "носят" тригодишните книжа и минус 0.35% едногодишните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във