Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на петрола продължават да падат

Цените на петрола паднаха днес, потиснати от икономическото забавяне и притесненията от китайско-американската търговска война, които доведоха до намаляване перспективите за растеж на търсенето на петрол, предаде Business Standard.

Фючърсите на сорт Brent поевтиняха до 58,25 долара за барел, което е понижение с 28 цента, или с 0,5%. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 0.4%, до 54,28 долара за барел, което е понижение с 22 цента. И двата показателя отчетоха понижение миналата седмица - Brent загуби над 5%, а WTI падна с около 2%.

"Цените на петрола падат в началото на търговската седмица поради по-ниските прогнози за търсене, публикувани миналата седмица и песимизма около търговското споразумение между САЩ и Китай", казва Алфонсо Еспарца, старши пазарен анализатор в OANDA в Торонто.

Търговският спор между САЩ и Китай разтърси световните пазари на акции миналата седмица, докато изненадващото нарастване на запасите от суровината в САЩ добави натиск за намаляване на цените на петрола. Той се е обезценил с около 20% от пика през април 2019 г. 

Нарастващите признаци на икономическо забавяне и напрежението около търговската война между САЩ и Китай доведоха до това, глобалното търсене на петрол да нараства с най-бавните си темпове от финансовата криза през 2008 г., съобщиха в петък от Международната агенция по енергетика (IEA). Агенцията намали прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2019 г. и 2020 г. до съответно 1.1 и 1.3 млн. барела на ден.

През юли Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, се договориха да удължат съкращенията на добива до март 2020 г., за да подкрепят цените на петрола.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във