Банкеръ Daily

Пари и пазари

Парадът на централните банки

Доналд Тръмп критикува Марио Драги

В центъра на вниманието на финансовите пазари през тази седмица безспорно бяха сбирките на централните банкери от двете страни на Атлантическия  океан.

Хорото тръгна от  Европейската централна банка, която проведе редовния си годишен форум в бившия португалски кралски курорт Синтра от 17 до 19 юни. Той бе основан преди пет години от председателя на ЕЦБ - Марио Драги, в отговор на годишния симпозиум на Федералния резерв в Джаксън хол.

Тазгодишната среща  събра централни банкери и икономисти в чест на 20-годишния юбилей на еврозоната. Обсъждан е  и основополагащия въпрос: с какви инструменти (ако изобщо има такива) разполагат централните банки, за да защитят икономиката от заплахите на САЩ  към  световната търговия и от политическите трусове, причинени от BREXIT. Сред по-видните участници в ссбирката  бяха председателят на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер, бившият управител на Федералния резерв - Джанет Йелън, и шефът на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни.

Мненията за това какъв да е инструментариумът  на централните банки бяха разнопосочни, а някои - и откровено песимистични по отношение на  бъдещата им ефективност. " Храбрецът"  Драги обаче защити в словото си на 18 юни досегашната политика на ЕЦБ и каза, че може да намали отново лихвите или пък да започне да купува активи, ако инфлацията не достигне целевото равнище. Той обеща да обяви нови стимули, ако икономическата ситуация продължи да се влошава през идните месеци. И сполучи да понижи цената на еврото и да вбеси президента на Щатите Доналд Тръмп, който го обвини в умишлено манипулиране на единната европейска валута с цел тя да има по-голяма конкурентна мощ, отколкото зелените пари. Все пак, Драги не пропусна да напомни на правителствата от еврозоната, че трябва да положат всички усилия, за да постигнат по-благоприятна за растежа структура на публичните си финанси. Той отдавна критикува чиновниците, че не правят достатъчно, за да подобрят фискалните позиции на страните си и разчитат единствено на ЕЦБ и на паричната политика тя да стимулира стопанството на общността. Той бе подкрепен и от колегата си Евалд Новотни, който коментира за CNBC, че националните правителства трябва да играят фундаментална роля чрез фискалните си политики. Бившият главен икономист на МВФ - Оливие Бланшар  пък каза, че "е почти сигурен, че ЕЦБ не може сама  да пребори рецесията в този момент...и че е съвсем очевидно, че има нужда от помощ".  

Всъщност Драги не за първи път използва форума в Синтра, за да разколебае  инвеститорите. Например, през 2017-а еврото скочи  нагоре, след като той обяви, че може да изтегли паричните стимули, защото икономиката на еврозоната расте. Няколко месеца по-късно управителният съвет на ЕЦБ информира, че ще редуцира програмата си за покупка на облигации. Миналата година пък еврото падна след като Драги каза, че той и колегите му ще са "предпазливи", когато определят началото на лихвените увеличения.

Зад Океана обаче  все още не бързат с лихвените редукции. Федералният резерв запази  непроменена  лихвената си политика на редовното съвещание на паричния си комитет на 18 и 19 юни. Но, в знак на промяна на паричната стратегия банковият председател Джеръм Пауъл  подсказа възможност за понижение на лихвите още през юли. И поясни, че несигурността, произтичаща основно от търговските битки на Тръмп и потенциалния  корозивен ефект от тях върху щатското стопанство и върху другите световни икономики, е основният фактор за евентуалната промяна , а редом с това и по-слабата от желаната инфлация. В интерес на истината, Пауъл не каза нищо ново. Защото още бившият президент на Федералния резерв Алън Грийнспън навремето бе отбелязал , че несигурността е "определящата характеристика" за монетарната политика. А на него никога не му се е налагало да работи с президента Доналд Тръмп.

Тръмп изобщо не може да стои мирен и непрестанно мъмри Пауъл. Той дори се консултирал с адвокати на Белия дом дали има възможност да отстрани Пауъл от председателското кресло на Федералния резерв. А преди ден споделил със свои довереници, че смята, че има правомощия да го смени.

 

Тръмп не престава да недоволства от Джеръм Пауъл

 

Пауъл от своя страна  нееднократно е заявявал, че ще защитава независимостта на Федералния резерв и че смята да изкара пълния си четиригодишен мандат. Що се отнася до завоя му за лихвената политика, банковият шеф заяви, че очаква по-ясен прочит на показателите дали и доколко националното стопанство се нуждае от по-евтини кредити в краткосрочен план. Нещо  повече - вотът на паричния комитет на 19 юни за запазване на досегашния лихвен диапазон от 2.25-2.5 процента, не е бил единодушен. Директорът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис - Джеймс Булард  е гласувал за понижение на основната лихва с 0.25 процента. 

Оттук нататък следват залозите. "Голдмън Сакс" очаква централните банкери да редуцират лихвите с по 25 базови пункта и през юли и през септември, и не изключва ново понижение с половин процент до края на годината "ако новинарския поток е разочароващ". 

Щатският долар пък поевтиня към всичките си валутни конкуренти на 20 юни. Резкият му спад изненада валутните пазари и принуди някои хеджингови фондове с големи дълги доларови позиции преди лихвеното решение на Федералния резерв да ги закрият. Зелените пари попаднаха под допълнителен натиск след като доходността на базовите десетгодишни щатски ДЦК падна до най-ниските си равнища за последните повече от две години.

Еврото надхвърли 1.13 щ. долара в късния следобед на европейската търговия на 20 юни. Японската йена се повиши до 107.47 за един щ. долар (най-високата й цена за последните шест месеца), след което леко омекна до 107.73 йени за един долар. Доларовата слабост стимулира апетита на инвеститорите към валутите с по-висок риск, а австралийският и новозеландският долар добавиха по 0.5% всеки към пазарните си оценки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във