Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пир по време на криза

"Ейч Ес Би Си" е спечелила 120 млн. щ. долара само за един ден по време на срива на турската лира през лятото на 2018-а. Впечатляващият приход е бил над два пъти по-висок от прогнозите на банковите модели за пазарен риск. Триумфът на "Ейч Ес Би Си" се дължи на търговски сделки за над 100 млн. турски лири. Огласените на 19 февруари сведения са включени в информацията, която банковата група е подала към регулаторните органи редом с финансовите си резултати за цялата 2018-а. "Ейч Ес Би Си" е спечелила над три пъти повече от "Дойче Банк", чийто търговци са реализирали 35 млн. щ. долара за две седмици по време на миналогодишните икономически трусове в южната ни съседка.

Турските финансови пазари се разлюляха през лятото на 2018-а заради прегряващата икономика, препускащата инфлация и наложените от Вашингтон санкции заради арестувания по подозрение в съучастие в опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган щатски пастор Андрю Брансън.

Според пожелали анонимност източници търговците от звеното в "Дойче Банк", отговарящи за централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, са спечелили над 10 млн. щ. долара на 10 август, когато турската лира загуби близо 20% от пазарната си оценка към щатския долар - най-резкият срив за последните две десетилетия. За цялата 2018-а дилърите са реализирали печалба от 135 млн. щ. долара.

Английската "Барклейз" обаче не е имала късмета на "Ейч Ес Би Си" и "Дойче Банк". Добре информиран източник твърди, че старши търговец на "Барклейз" е загубил около 15 млн. паунда, след като се е отказал на погрешната страна на пазарното движение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във