Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оптимизмът се завърна

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Прогресът на световната икономика се забавя, но  призракът на рецесията все още не се вижда.

Рязкото ограничаване на инфраструктурните инвестиции, затегнатите кредитни правила и търговските спорове със САЩ са в основата на забавянето на ръста на БВП на Китай от 6.8% през 2017 г. до 6.6% през 2018-а. Това е най-ниският отчетен ръст на икономиката на Поднебесната империя от 1990 г. досега. За да насърчи вътрешното потребление, което е основен мотор на развитието, правителството й обмисля намаляване на таксите и данъците за малките фирми.

Преговорите между САЩ и Китай явно са в правилната посока, защото вече се дочуват слухове, че е напълно възможно Тръмп да възстанови старите по-ниски мита и акцизи за китайските стоки, в отговор на което Китай ще увеличи покупките на щатски стоки. С една дума търговските обороти ще се възобновят, а с това и производството и търсенето на суровини и материали. Допълнителна доза позитивни новини даде разбулването на договорки  за обособяване на зона за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ.

Черешката на тортата обаче бяха публикуваните в средата на седмицата по-добри от очакваното финансови показатели на водещи щатски корпорации. Те повдигнаха духа на инвеститорите в резултат на което Down Jones Industrial Average отчете седмичен ръст от 2.1%, немският DAX нарасна с 1.8%, японският NIKKEI - с 0.7%, и китайският Shanghai Comp. - с 0.4 на сто.

Не трябва да ни учудват и по-интензивните покупки на суровини и материали. Петролът отскочи с цели 17%, никелът - с 8%, цинкът - с 4.4%, и алуминият - с 2 на сто.   

Пазарите загърбиха по-сигурните, но и по-нискодоходни  инвестиции в държавни ценни книжа на страни  с първокласен кредитен рейтинг. Техните цени се понижиха.  Типичен пример за това са щатските и немските десетгодишни държавни емисии от книжа, които поевтиняха  съответно с 50 и с 20 цента. Изостреният апетит към по-високи печалби повиши цените на облигациите на страните с по-нисък рейтинг, но носещи по-висока доходност. С най-голяма стъпка поскъпнаха тези на далечна Аржентина с 1.4 долара и на Бразилия със 70 цента. От представителите на Европа най-добре се представиха облигациите на Гърция и Португалия, отчитайки ръст на стойностите си с по 60 цента.

Българските  еврооблигационни емисии, търгувани на международните финансови пазари, също попаднаха в полезрението на инвеститорите и дилърите. Отново най-голям интерес за тях представляваха по-дългосрочните ни облигации. Тази с падеж 2035 г. поскъпна със 75 цента за последната една седмица, като доходността им се понижи с 5 базисни пункта до 2.52% на годишна база. С 40 цента увеличиха  цената си облигациите  ни с падеж през 2028 г., като доходността й - която е в обратно пропорционална зависимост спрямо цената, се понижи с 5 базисни точки до 1.37% на годишна база. По-краткосрочните ни книжа с падежи 2027-а и 2024 г. също поскъпнаха, но с по-скромните 15 и 5 цента, като доходността им се понижи с по 2 базисни точки до съответно 1.13 и 0.42% годишно. Цената на най краткосрочните ни емисии, тези с падежи през 2023-а и 2022 г., практически остана без изменение, а също и доходността им. Те запазиха позиции на нивата от съответно 0.09 и минус 0.03% на годишна база.

Държавният дълг на България ще намалее с още 810 млн. лв. - толкова Министерството на финансите ще изплати по настъпили падежи  на държавни ценни книжа през първия месец на годината. В същото това време все още няма индикация, че се предвижда първично предлагане на нова държавна дългова книга. Ето защо натискът върху вътрешните ни емисии на ДЦК расте и доходността им се понижава. Тези с падеж след 8.5 години се котират при 0.7%, 6.5 години - при 0.45%, 5.5 години - при 0.3%, 3.5 години - при 0.0%, и 1.5 години - при минус 0.3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във