Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсови люшкания без задръжки


Кирил Иванов

Инвестиционен консултант


 

Изминалата седмица със завидна лекота потвърди очакванията на анализаторите за повишена волатилност при всички класове финансови активи, а както се оказа  впоследствие,  не само за тях.  В основата на предполагаемите трусове беше позициониран не кой да е, а Централната банка на САЩ (т. нар. Федерален резерв или Fеd). Чуха се  и  мнения, че икономическите перспективи напоследък са "укрепнали", а икономическият растеж може да върви само в позитивна посока. Макар че подобни приповдигнати очаквания за бъдещето би следвало да се приемат одобрително, инвеститорите "прочетоха между редовете" повече повишения на лихвите и затягане на монетарната политика, и от това  международните индекси се оцветиха в червено.

На "БФБ-София" ситуацията не контрастираше особено много с развитите капиталови пазари. Борсовите индекси отбелязаха групов спад, като най-солидни разпродажби имаше при най-стария индекс SOFIX. "Мечи набези" имаше при редица "сини чипове", а само малцина успяха да се задържат на "зелена територия" за седмицата. "Доверие Обединен холдинг" заличи с лекота над 4% от капитализацията си, след като книжата на най-големият бивш приватизационен фонд "превзеха" низходящо нивото от 1.80 лв. за дял. При относително ниска ликвидност сходен процент от стойността си загубиха и акциите на к.к. "Албена". Черноморският курортен комплекс не успя да се задържи над 60 лв. за дял и отново се "спусна" до около 59.50 лв. за брой.

Макар и в доста по-умерени мащаби, надолу се разменяха и книжата на по-ликвидните "трезори" на "БФБ-София". Централна кооперативна банка (ЦКБ) заличи близо 2% от капитализацията си за седмица и на моменти търговията с книжата й  достигаше до 1.81 лв. за дял. Същевременно по-голямата Първа инвестиционна банка (ПИБ) "се олюля" до 4.85 лв. за акция, но бързо намери подкрепа и отново се стабилизира на нивата непосредствено около ключовите 5 лв. за брой.

Солиден спад, макар и несъпроводен със стабилни изтъргувани обеми, регистрираха книжата на "Стара планина холд". Ще припомня, че ръководството на бившия "Централен приватизационен фонд" предлага брутен дивидент в размер на 0.228 лв. на акция от печалбата за 2017 г., което представлява ръст от около 4.6% в сравнение с получената сума година по-рано. Тези благоприятни очаквания не успяха да задържат вниманието върху акциите на холдинга и те съответно отбелязаха отстъпление от над 4% до около 7.60 лв. за дял. И "Адванс Терафонд" АДСИЦ натежа на SOFIX, макар и с "незначителните" 0.9% до нивата около 2.22-2.23 лв. за дял. Дружеството, инвестиращо активите си в земеделски земи, малко по-рано публикува обичайния си месечен бюлетин, от който става ясно, че нови земи през февруари не са закупувани, както и притежавани не са продавани. "Софарма" също се оказа в списъка на губещите от капитализацията си компании на седмична база. Столичният фармацевтичен концерн заличи малко над 3% от стойността си и книжата му се разменяха на нивата около 4.12 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във