Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Хора, пътища и дупки

България и Сърбия са поставили рекорд в стокообмена си. За първи път през миналата година двустранната търговия е надхвърлила 1 млрд. евро.

 

Варна ще стане първата община в Европа, която ще изгради система за алтернативно придвижване  изцяло с помощта на електрически велосипеди, интегрирана в транспортната система. Финансирането от ЕС ще е до 5 млн. евро, което може да е 80% от цялата стойност на проекта.

 

На фона на демографската криза и намаляващия брой на кандидат-студентите за поредна година повече от половината държавни висши училища планират да увеличат таксите си за обучение в диапазона между 40 и 300 лева. Пет вуза са заложили намаления за отделни специалности, а 16 университета са избрали да запазят миналогодишните цени.

 

Заради обилното топене на снеговете водните централи в България в момента осигуряват над 25% от електроенергията.

 

Членуващите в съюза на пивоварите компании са продали през 2017-а общо 5 130 000 хектолитра бира, което е с 50 820 хектолитра по-малко в сравнение с 2016-а.

 

Правителството на Япония прие решение да подкрепи активно разработването на летящи автомобили с цел разрешаване на проблема със задръстванията и оптимизирането на товарните потоци. С това се занимава компанията Cartivator с участието на автомобилния гигант Toyota Motor и други големи корпорации. Те възнамеряват да създадат прототип на летяща кола за предстоящите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 година.

 

Утвърдено е подписаното през януари 2018 г. споразумение между правителствата на България и Люксембург за взаимна защита на класифицираната информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във