Банкеръ Daily

Пари и пазари

5-месечен връх на петрола, продължава свиването на доставките от ОПЕК

Цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от ноември 2018 г., в резултат на продължаващите съкращения на доставките на ОПЕК, американските санкции срещу Иран и Венецуела и високите данни за работни места в САЩ, информира Reuters.

Международните фючърси на суров петрол от сорта Brent се повишиха до 70,72 долара за барел днес, което е с 38 цента, или 0,5 % от последното им затваряне.

Суровият петрол на САЩ West Texas Intermediate (WTI) е нараснал с 37 цента, или с 0,6%, до 63,45 долара за барел.

Брент и WTI достигнаха най-високите си нива от ноември миналата година от 70,76 долара и 63,48 долара за барел, съответно, в началото на седмицата.

"Цените на Brent се повишиха с повече от 30% от началото на годината, тъй като ОПЕК + продължи да намалява предлагането си за 4 месеца подред, а оптимизмът по отношение на американско-китайските търговски преговори помогнаха да се повиши перспективата за търсене", заяви американската банка JPMorgan през уикенда.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и несвързаните съюзници като Русия, известна като ОПЕК +, обещаха да откажат около 1,2 милиона барела дневно за доставка през тази година, за да подкрепят цените.

Енергийните консултанти FGE заявиха, че намаляването на доставките, водено от ОПЕК, означава, че излишните запаси изчезват и пазарът изглежда здрав, добавяйки, че „пазарът е готов да се повиши до 75 долара за барел или по-високо“ за Brent.

Търговците заявиха, че високите данни за работни места в САЩ от петък също помогнаха да се вдигнат азиатските пазари в началото на понеделник.

Цените на петрола бяха допълнително подсилени от санкциите на САЩ срещу страните-членки на ОПЕК Иран и Венецуела.

„Санкциите могат да намалят 500 000 барела на ден за венецуелския износ, като добавим и съкращенията в Иран, цените могат да нараснат значително”, информираха FGE.

Остават обаче някои фактори, които биха могли да доведат до намаляване на цените по-късно тази година.

Русия е неохотно участник в споразумението си с ОПЕК да задържи продукцията си, а руското производство на петрол може да се увеличи отново, ако сделката с клуба на производителите не бъде удължена, след като изтече срокът, преди 1 юли. Производството на руски петрол достигна рекордно ниво от 556 милиона тона, или 11,16 милиона барела на ден, миналата година.

В САЩ производството на суров петрол достигна рекордните 12,2 милиона барела в края на март. Износът на суров петрол в САЩ също се е увеличил, като за пръв път през тази година е достигнал до 3 милиона барела.

„С новите пермски тръбопроводи (от юли) можем да видим увеличение от 500 000 до 600 000 б.т. в износа на САЩ”, каза FGE.

Все още остават опасения за здравето на световната икономика, особено ако Китай и Съединените щати не успеят да решат скоро търговския си спор.

„Глобалното (търговско) търсене е отслабнало, а съществуващите тарифи за китайски доставки на стоки за САЩ осигуряват допълнителен натиск“, заяви днес агенцията за кредитен рейтинг Moody's, въпреки че китайските парични стимули вероятно ще подкрепят растежа през 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във