Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Кой кой е в бранша

"Олива" АД има основания да е най-доволна. Фирмата има два маслодобивни завода - в Кнежа и в Полски Тръмбеш, и е осигурила парични постъпления от цялата си дейност за 383.059 млн. лв., което означава ръст от 11.97% на годишна база. Печалбата й обаче намалява. Мажоритарен собственик в компанията е фирмата "Билдком" ЕООД, която търгува със зърно.

Ямболската "Папас олио" АД също трупа приходи от продажби, които през миналата година са били на стойност 254.741 млн. лева. Но печалбата й е по-ниска. Дружеството, което е на пазара от 1994 г., има фабрики в Ямбол и в Балчик и инсталация за студенопресовани масла в Бяла Слатина. Най-големите й акционери са "Сент Жеран" ЕООД с 53% и "Агро Лега" ЕООС с 31% от акциите с право на глас. "Папас олио" е водеща компания в преработката на маслодайни семена в България и утвърден лидер в търговията със зърнени и маслодайни култури в Черноморския регион.

Една от най-бързо развиващите се компании в хранително-вкусовата промишленост - "Клас олио" АД, базирана в добричкото село Карапелит, увеличава приходите до 76.24 млн. лв., но печалбата й се свива почти два пъти. Днес едноличен собственик на основаната през 2001 г. фирма е Нерин Йълмаз. Фабриката може да бутилира (за вътрешния пазар и износ) дневно по 200 хил. литра олио. Основните дейности на дружеството са: изкупуване и преработка на маслодайни семена, производство на сурови и рафинирани масла, на съпътстващи продукти - шрот, мастни кисeлини и др., както и вътрешно- и външнотърговска дейност с произвежданите от дружеството продукти.

Следвайки програмата си за поетапно увеличаване на капацитета си, намаляване на енергийните разходи и ориентацията си към екологично производство "Клас олио" започва да изгражда нова модерна екстракционна инсталация. Мегасъоръжението е проектирано и ще бъде доставено от една от най-опитните в света инженерингови компании и производител на оборудване за маслодобив. То ще влезе в експлоатация в рамките на следващите 12 месеца и ще осигури повишаването на капацитета на фабриката до 600 т  дневно маслодайни семена.

Другият голям играч в сектора - "Бисер олива" АД в Стара Загора, е водещ производител на растителни хранителни масла в България още от 1947 година. Фирмата отчита повече приходи от дейността си, а и печалбата й се утроява. По-голямата част от продукцията се изнася за чужбина, предимно в Европейския съюз. Българският пазар също е подкрепил приходите на маслобойната. Компанията е част от групата около братята Иван и Лука Ангелови, създатели и собственици на най-големия производител на птиче месо у нас - "Градус".

"Звезда" АД - Долна Митрополия, е създадена като цех на "Захарен завод" - Долна Митрополия, а през 1980 г. маслената фабрика се отделя като самостоятелно предприятие. От 1998 г. е частно акционерно дружество. "Звезда" е един от най-големите производители на олио в България. През последните десет години дружеството се модернизира, инвестира в най-съвременни технологии и в повишаване капацитета на произвежданата продукция.

Производството на олио в "Роса" АД - Попово, също има сериозна история - започнало още в далечната 1918 година. През 1997-а фирмата е приватизирана. "Роса" е предприятие за производство на растителни масла, което разполага с инсталации за пълно рафиниране, механизирани линии за бутилиране и лаборатория за контрол на произвежданата продукция. Предприятието е  разположено на три площадки - производствена и две cкладови бази.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във