Банкеръ Daily

Пари и пазари

Приходите на групата "Монбат" намаляват

Консолидираните нетни приходи от продажби на дружествата от икономическата група на "Монбат" АД са нараснали със 7.40% на годишна база. В края на октомври те са достигнали до 24.897 млн. лева, съобщават от компанията майка.

Групата "Монбат" се състои от четири завода. Основният е "Монбат" в град Монтана за производство на стартерни оловно-кисели батерии и AGM батерии с разнообразно приложение. Другите са: "Старт" АД - за оловно-кисели стартерни батерии за товарна, тежкотоварна автомобилна и пътно-строителна техника, "Монбат Рисайклинг" ЕАД - за производство на олово и оловни сплави, и "Окта райт" АД - за светодиоди и светодиодно осветление.

За десетте месеца на тази година обаче приходите на дружествата от групата намаляват с 5.70% спрямо същия месец година по-рано. Консолидираните нетни приходи са в размер на 184.024 млн. лева, като основен принос за тях имат паричните постъпления от продажби на продукция - за 176.537 млн. лева. Освен тях предприятията са получили приходи от реализирани стоки (за 190   хил. лева), извършени услуги    (за 1.215 млн. лева), както и други приходи (за 6.082 млн. лева).

Консолидираната печалба на икономическата група на "Монбат" АД за октомври е 3.369 млн. лева преди облагане с данъци, като тя се понижава с 30.10% в сравнение с тази, която бе показана през същия месец на 2013 година.

Обобщените данни за десетте месеца на 2014 г. сочат, че дружествата от група на "Монбат" АД са на печалба преди облагане с данъци. Тя е в размер на 23.659 млн. лева, което представлява увеличение от 4.10% на годишна база.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във