Банкеръ Daily

Пари и пазари

3.6 млрд. евро ще са загубите на европейския футбол

Спортът се сблъсква с безпрецедентна "кешова криза" на прага на новия сезон - предупреди Андреа Аниели - президент на италианския гранд "Ювентус" и председател на Асоциацията на европейските футболни клубове. Това се случи на 8 септември, по време на обръщението му на виртуалното съвещание на асоциацията, представляваща над 200 водещи отбори на Стария континент.  

Аниели очерта мрачна картина на пораженията от пандемията от коронавируса върху финансите на клубовете. Комбинацията от загубените приходи заради играните пред празни трибуни футболни мачове и отбивите от цените, поискани от разпространители и спонсори за компенсиране на непроведените срещи по време на карантината, ще доведат до срив на постъпленията на водещите европейски отбори с 3.6 млрд. евро през идните две години, каза президентът на "Ювентус". 

Аниели разкри още, че УЕФА се е съгласила на рабат от 575 млн. евро за разпространителите на футболните състезания от ранга на Шампионската лига. Тези турнири приключиха през август, но при редуциран брой на изиграните мачове в последните фази.   

И други вътрешни футболни състезания са се съгласили на отстъпки, за да компенсират загубите от непроведените срещи по време на карантината. Например, английската Висша лига е върнала 330 млн. брит. паунда на телевизионните си партньори. 

Аниели предупреди още за "драматична ерозия на EBITDA (печалбите преди плащането на лихви, данъци, преоценки и амортизации), което ще се окаже кешова криза за мнозинството отбори". Той обърна внимание, че цената на играчите в прозореца за трансфер на футболисти е паднала с 20-30 процента. Това е сериозен удар върху по-малките клубове, чиито приходи са по-силно зависими от продажбите на най-добрите им футболисти, които се случват всеки сезон с цел за балансиране на финансите им. 

Много висши лиги, като английската Премиерна лига и германската Бундеслига, водят преговори с регионалните правителства за частично отваряне на стадионите през идните седмици. Цялостно запълване на трибуните обаче не се очаква преди края на годината. 

Появиха се и доказателства, че разпространителите на футболните срещи от платените телевизии, подписали огромни сделки за излъчване на мачовете, които подсилиха финансовата мощ на най-големите европейски лиги, са започнали да орязват разходите за спортни права. През юни Бундеслигата обяви, че Sky и онлайн платформата DAZN ще платят 4.4 млрд. евро, за да покажат футболните срещи на националните отбори между 2021-а и 2025-а - спад с 200 млн. евро в сравнение с предишния договор за телевизионни права. 

Миналата семица пък английската Висша лига прекрати едностранно тригодишния си контракт с китайския разпространител PPTV - собственост на онлайн търговската верига на дребно Suning - в спор за неосъществените плащания по време на пандемията. Близък до китайската платформа източник коментира, че англичаните със сигурност биха искали да запазят същите цени и условия както преди кризата с коронавируса, но това е невъзможно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във