Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОГНОЗА

След последните новини и коментари паниката на пазарите е повсеместна. Цените на суровините и ценните книжа се свиха до нови дъна. Котировките на петрола са около 50 щ. долара за барел, а някои от цветните метали стигнаха тригодишен минимум на борсата в Лондон. Мрачната прогноза на Федералният резерв, че финансовата криза ще продължи през цялата 2009 г., както и отказът на американския парламент да финансира автомобилната промишленост снижиха допълнително тонуса на пазара. Акциите на Дженеръл мотърс веднага реагираха и се обезцениха до 68-годишно дъно, а книжата на Форд се върнаха 26 години назад.
БФБ-София моментално реагира на спадовете на международните пазари. Обемите се свиха, цените вървят надолу, а индексите сякаш са си обявили съревнование кой пръв ще достигне базовите равнища. Изтеглянето на чуждестранните инвеститори е сред причините за това. Логично предвид глобалната криза и стремежът им да запазят вложенията си. И, естествено, развиващите се пазари, какъвто е и българският, бяха сред първите, които изпитаха този ефект.
Цените на акциите обаче вече са на такива нива, че е трудно да се предвиди накъде ще вървят и докога, след като са толкова близо до номинала при повечето компании, а при някои вече е под него. Но точно сега прогнозите са трудни (по-скоро невъзможни), след като пазарите не се подчиняват на представените резултати, и преувеличават всяка лоша новина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във