Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОГНОЗА

През изминалата седмица бяхме свидетели на поредната черна серия за капиталовите пазари. Въпреки решителната намеса на централните банки от всички континенти и кординираните действия на правителствата за справяне с кризата паниката обхванала пазарите бе тотална, а спадовете повсеместни. БФБ-София следваше плътно движенията на американските и европейски пазари и в резултат на това понижи своята капитализация с близо 20% само за седмицата. Ако оставим на страна емоциите и алогичното поведение на инвеститорите, нивата, на които се търгуват доста от акциите в момента, са доста атрактивни, със солиден фундамент и биха донесли добри печалби на инвестиралите в тях, коментира Пламен Йорданов - портфолио мениджър на Сомони Асет Мениджмънт АД.
Реалността обаче е друга. В момента паниката е движещата сила на пазарите и докато тя не отмине, не би могло да се говори за формиране на дъно и успокояване. В този смисъл самите емитенти се въздържат от каквито и да били действия.
Сред малкото интересни корпоративни събития, които ни очакват през седмицата, са редовното общо събрание на Енергоремонт Холдинг АД (13 октомври - разпределяне на 192 137 лв. за изплащане на дивидент в размер 0.05 лв. на акция), извънредното събиране на акционерите на ТБ Българо-американска кредитна банка АД (20 октомври - промени в броя и състава на надзорния съвет) и въвеждането на дяловете на Улпина АДЦИЦ за търговия на БФБ-София от 16 октомври (четвъртък).

Facebook logo
Бъдете с нас и във