Банкеръ Daily

Пари и пазари

35% спад на развитите стопанства през второто тримесечие вещае "Голдмън Сакс"

Пандемията от COVID-19 ще нанесе сериозни щети не само на развиващите се, но и на развитите пазари. 35% срив на БВП на индустриализираните държави през второто тримесечие в сравнение с периода януари-март прогнозират експерти на "Голдмън Сакс груп". Редукцията е четири пъти по-голяма от рекорда, отбелязан по време на финансовата криза през 2008-а, сочат актуализираните оценки на инвестиционния гигант. Колко бързо ще се възстановят стопанствата остава отворен въпрос, защото никой не знае в какви срокове хората ще се върнат обратно на работа, пишат в разпространен на 13 април анализ за клиентите американските банкери.  

Броят на новите случаи на заболели от коронавируса изглежда е достигнал върховите си стойности в световен мащаб, но лошата новина е, че "подобрението вероятно е директно следствие от социалното дистанциране и от срива на икономическата активност и може да настъпи бързо влошаване, ако хората се върнат обратно по работните си места", предупреждава "Голдмън Сакс".  

По оценка на банкерите, като цяло политиците и паричните експерти в световен мащаб са отговорили по впечатляващ начин на кризата, опитвайки се да запазят доходите на работещите и да поддържат плавен кредитен поток към домакинствата и бизнеса, така че те да могат да оцелеят докато икономиките заработят отново. Европа обаче, би трябвало да направи повече чрез по-големи (и прецизно обезпечени финансово) фискални облекчения и чрез по-осъзната готовност "да направи всичко необходимо" за интегритета на еврозоната. Богатите държави пък ще трябва да помогнат по-щедро на развиващите се пазари да преминат през кризата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във