Банкеръ Weekly

Пари и пазари

РАЗМИСЪЛ ПО ВРЕМЕ НА СКУКА

Почивните дни около Гергьовден, освен традиционното преяждане, докараха на инвеститорите и мрачни мисли за бъдещето на родната икономика. В първите две сесии след празниците бяха демонстрирани силно негативни нагласи, повлияни главно от сравнително слабите финансови резултати на публичните дружества за първото тримесечие на тази година. Повечето борсови фаворити явно не успяха да оправдаят очакванията на инвеститорите, ако такива изобщо е имало естествено, и това веднага бе отразено в цените на акциите им. Стигна се дотам, че син чип като Оргахим се оказа без никаква подкрепа в сряда (7 май) и книжата на компанията увиснаха във въдуха при липса на оферти купува. Реакцията, макар и закъсняла с няколко дни, бе донякъде оправдана, като се има предвид обявената загуба за първите три месеца на годината, въпреки растящите приходи от дейността. През следващите дни обаче страстите се охладиха и акциите на русенската компания намериха стабилна основа на нива около 305-310 лв. за акция.
Разочароващи за инвеститорите данни изнесоха доста от активно търгуваните публични дружества и ако при тях спадът в цената бе обясним, не може да се каже същото за компании, чиято дейност бе сравнително добра. Въпреки обнадеждаващите новини от някои компании реакцията на пазара доказа за пореден път, че се намираме в период на екстремен песимизъм.
С по-интересни движения през седмицата се отличиха акциите на Химимпорт, които най-накрая се приближиха достатъчно близо до ключовото ниво от 9 лева. Покупки от клиенти на един инвестиционен посредник успяха дори да преминат важната психологическа граница в края на петъчната сесия. Причините за изненадващия интерес засега остават неизвестни, но най-вероятно става дума за преструктуриране на портфейл в рамките на холдинга, имайки предвид продажбите от същия посредник на акции в дъщерни на Химимпорт дружества.
Интересни, а за някои по-неопитни инвеститори дори инфарктни мигове поднесе търговията с акции на Холдинг Пътища АД. След като в сряда бе пробито нивото от 800 лв. за брой, следващият бараж се формира в диапазона 780-785 лева. На следващия ден обаче последва нова силна серия от разпродажби, които смъкнаха оценката на пътния холдинг до няколкомесечен минимум от 736-740 лв. за акция. За успокоение на акционерите, още преди края на сесията в четвъртък цената се възстанови до нива около и малко над 750 лева. На следващата борсова сесия, при сравнително голям обем изтъргувани книжа и след намесата на един основен купувач, цената на холдинга се върна над ключовите 800 лв. за акция.
Отново в петък, след двудневен интензивен спад, повечето публични компании намериха силна подкрепа и успяха да възстановят част от загубените си позиции. При затварянето си индексите на БФБ - София отчитаха успокояващ ръст от около 2-3 процента за деня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във