Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОГНОЗИ

През следващата седмица (от 7 до 11 април) борсовата търговия ще продължи да се движи разнопосочно, каза Ясер Ел Амин от БенчМарк Финанс. Оптимизмът и песимизмът ще определят настроенията на инвеститорите, без някое да успее да надделее.
Не се очакват някакви особено важни корпоративни събития през седмицата, които да повлияят съществено върху развитието на пазара, но, разбира се, не е изключено да възникнат такива. Инвеститорите ще имат възможност да закупят акции на Медика до 8 април и да участват в общото събрание на акционерите, което ще разпредели 335 623 лв. от нетната печалба като дивидент, или по 1 лев за всяка притежавана акция.
Като цяло участниците в борсовата търговия ще продължат да следят и случващото се на световните борси.

През изминалата седмица търговията на БФБ-София премина в рейндж, като се редуваха сесии с покачвания и такива с понижения на индексите, но без да се очертае ясна посока за по-дългосрочно движение. Участниците на пазара бяха фокусирали вниманието си върху излизащите годишни одитирани отчети за 2007 г., с надежда, че те могат да съживят пазара. Изненади не липсваха, като се откроиха Топливо АД, което в одитирания отчет отчете 2.7 млн. лв. повече печалба до 8.3 млн. лв, а одитираната печалба на ОЦК е с 9.6 млн. лв. по-малко и се свива до 13.826 млн. лева. По-сериозно влияние върху инвеститорите предизвика отчетът на ОЦК, които изразиха разочарованието си със серия разпродажби до нива 40-42 лв. за акция. Съществени понижения отчетоха инфраструктурните компании, въпреки уверенията на министрите Гагаузов и Орешарски, че спрените временно средства от фондовете на Евросъюза тръгват отново от месец май. Ситуацията на международните пазари за момента се поуспокои и те поеха нагоре, което би трябвало да доведе и до дългоочакваното съживяване и на нашия фондов пазар, коментира Ангел Диков от управляващото дружество Сомони асет мениджмънт. Но страхът вследствие на дълбоката, продължаваща шести месец корекция, отказва повечето играчи от влизане, дори и на нива с над 50% по-ниски от върховете през октомври, и на първо време ще продължи да властва преди всичко предпазливостта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във