Банкеръ Daily

Пари и пазари

33% срив на имотните инвестиции в света

Инвестициите в недвижими имоти в глобален план са паднали с 33% през първото полугодие заради поразените от пандемията от COVID-19 икономики и провалените сделки. Най-голям удар е понесъл Азиатско-Тихоокеанският регион, отчитащ 45% срив спрямо същия период на 2019-а, защото е първият, "споходен" от заразата. Имотните инвестиции в Северна и Южна Америка са намалели с 36%, а в Европа, Близкия изток и Африка - с 19 процента. Това са резултати от проучване на един от водещите световни брокери от бранша Savills, който има 100 офиса на територията на Великобритания и над 600 офиси и партньори по света. 

В резултат на блокирания от месеци туризъм хотелските инвестиции са потънали с 59% през първото полугодие на 2020-а, следвани от 41% срив в дребните търговски площи, сочи още анализът на Savills. Индустриалните и жилищните имоти са в доста по-добра позиция.     

Прогнозите са инвестициите в сектора да останат доста под предпандемичните си равнища до края на 2020-а докато инвеститорите изчакват яснота от пазарите, коментира на 10 юли Саймън Хоуп - шеф на поделението за глобални капиталови пазари на Savills. Хоуп добавя, че "някои сектори се очаква да постигнат доста по-добри резултати, защото инвеститорите се насочват към сигурни активи, основно - логистични, жилищни и животозастрахователни ниши".

Международният валутен фонд прогнозира, че глобалният БВП ще се свие с 4.9% през 2020-а заради пандемията от коронавируса. Главният икономист на институцията - Гита Гопинат - каза, че кумулативната загуба за световното стопанство през тази и през идната година в резултат на рецесията се очаква да достигне 12.5 трлн. щ. долара. 

Щипка оптимизъм внася заключението на Софи Чик - директор на екипа на глобални проучвания на Savills - че все пак инвестиционната редукция не е чак толкова драстична колкото е бил в началото на финансовата криза от 2008-а. Тогава инвестициите са потънали с 49% и спадът им е продължил до средата на 2009-а.  

Сред малкото светли места в обзора на Savills е 105-процентният ръст на вложенията в жилищни недвижими имоти в Азия. Основният им двиател е сделката на "Блекстоун груп" за покупка на набор от апартаменти в Япония за близо 3 млрд. щ. долара. Продавач е китайската застрахователна група Anbang Insurance Group, която още през миналата година обяви, че ликвидира портфейла си от инвестиции в японски недвижими имоти. Бившият му собственик "Блекстоун" пък прояви особен интерес към него, защото жилищните активи, за разлика от търговските сгради за офиси, генерират стабилен поток от приходи, независимо от икономическия цикъл.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във