Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПРОГНОЗИ

През изминалата седмица на БФБ-София отново властваха скуката и страничното движение на индексите, като в последните две сесии имаше нова слаба вълна на разпродажби и същевременно търсенето изтънява. Въздействие за продължаващата апатия и дори за негативизъм сред инвеститорите оказаха и международните фондови пазари. След нова поредица слаби макроданни от САЩ и нови рекордни цени на петрола последва понижение на индексите по цял свят, като изключение не направиха и източноевропейските пазари. Консолидираните отчети на дружествата не предизвикаха някаква по-сериозна реакция сред инвеститорите, без значение дали бяха добри, лоши или според очакваното, коментира Ангел Диков от Сомони Асет Мениджмънт. Сред малкото компании с добро представяне в търговията се откроиха регистрираната наскоро след първично публично предлагане (IPO) - Билборд АД, както и печелещият множество поръчки - Енергоремонт Холдинг. В четвъртък (6 март) от БФБ обявиха промяна в състава на родните индексите, като смятано от 13 март от SOFIX излиза Петрол АД, а влизат Холдинг Пътища, Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и ОЦК. В петък беше последната дата за участие в удълженото IPO на Меком АД, като за да е успешно, е необходимо да бъдат записани минимум 2.5 милиона от предложените общо 10.682 млн. акции. Резултатът от това предлагане ще даде отговор на множество въпроси относно възможностите и начините за реализация на многото запланувани IPO през тази година. На 7 март приключва и търговията с правата от увеличението на капитала на Доверие Обединен холдинг, където акцентът отново е в това дали то ще бъде успешно на 100 процента. На 11 март стартира търговията на БФБ с акциите на Агрия Груп Холдинг, което осъществи успешно публично предлагане през декември.

Негативните настроения продължават да властват на БФБ-София въпреки много добрите консолидирани финансови резултати на повечето публични компании. Не очаквам коренно да се промени ситуацията, каза Николай Костов от ПФБК Асет Мениджмънт. Доста вяла ще е търговията, с леко понижение при всички търгувани дружества и съответните индекси. Погледите ще бъдат насочени към международните пазари с надежди за светъл лъч оттам.
Ситуацията е доста неподходяща в момента, но няколко дружества намериха кураж да си опитат късмета. От 11 март се въвеждат за търговия на Неофициален пазар на акции, сегмент А на емисията 6.8 млн. броя акции на Агрия Груп Холдинг. На същата дата приключва и прехвърлянето на правата от увеличението на капитала на Доверие Обединен Холдинг АД от 13.15 млн. до 14.026 млн. лева. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 701 325 бр. нови акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във