Банкеръ Daily

Пари и пазари

2.9 трлн. долара са спестени по време на пандемията

Домакинствата в най-големите световни иономики са спестили допълнително 2.9 трлн. щ. долара по време на карантините заради COVID-19. Този огромен кешов излишък създава сериозен потенциал за мощно възстановяване от предизвиканата от пандемията рецесия. 

Най-много пари по сметките си са натрупали жителите на САЩ, Китай, Великобритания, Япония и най-големите стопанства от еврозоната, след като бяха принудени да останат затворени по домовете си, по оценка на екипа от икономисти на агенция "Блумбърг". Тази тенденция вероятно ще продължи до премахването на рестрикциите и докато правителствата не изтеглят икономическите си стимули.

Половината от допълнителните "пандемични" спестявания - 1.5 трлн. долара - са направени от американските домакинства, по данни на националните банки и на статистическите агенции. Това е двойно повече от средния годишен ръст на БВП на САЩ по време на последния икономически подем и е еквивалентно на годишния брутен продукт на Южна Корея.

Този огромен паричен пул ще осигури гориво за възстановяване на икономиките след като коронавирусът бъде поставен под контрол, а населението - имунизирано срещу заразата. А начинът на използването му ще определи скоростта на подема.

Оптимистите залагат на бум на потреблението след като хората се върнат в ресторантите и баровете, в търговските вериги, увеселителните събития, горещите туристически обекти и спортните състезания и възстановят обичайните си покупки. Един от факторите, който може да стимулира разточителството, са ниските лихвени проценти, които отказват хората да държат спестяванията си в банките.

Песимистите, които не са чак толкова уверени в бъдещето, пък подозират, че парите могат да бъдат използвани за покриване на задълженията или да останат в касичките докато здравната криза не бъде забравена и пазарите на труда не укрепнат. 

Ако американците похарчат всичките спестени по време на пандемията пари, те ще тласнат икономическия растеж до 9% през тази година вместо прогнозираните 4.6%, показват изчисленията на "Блумбърг". Ако обаче авоарите останат по сметките, щатското стопанство вероятно ще постигне едва 2.2% ръст през тази година. 

Съединените щати не са единствената държава, която може да разчита на подобен впечатляващ паричен буфер. По данни на националните банки и статистически агенции, в края на четвъртото тримесечие на 2020-а в банковите сметки на китайските домакинства е имало 2.8 трлн. юана (430 млрд. долара) повече отколкото те биха спестили в нормални условия. В Япония тези депозити са нараснали с 32.6 трлн. йени, а във Великобритания - със 117 млрд. брит. паунда. В еврозоната най-много "наднормени" спестявания към края на 2020-а са натрупали германците - 142 млрд. евро, следвани от французите - 125 млрд. евро, испанците - 66 млрд. евро, и италианците - 54 млрд. евро, или общо - 387 млрд. евро. 

Ако тези парични буфери бъдат изчислени като съотношение към БВП на съответната държава, класацията на спестителите ще оглави отново Америка със 7.2% дял от БВП. Втора обаче ще бъде Испания - 6% от БВП, следвана от Япония - 5.9% от БВП, Великобритания - 5.7% от БВП, Франция - 5.6% от БВП. На последните три места са Германия - 4.3% от БВП, Италия - 3.3% от БВП и Китай - с едва 2.7% от БВП.

Не всеки жител на тези държави обаче е "натъпкан" с пари. Най-едри са спестяванията на лицата, които печелят най-много. Докато домакинствата с ниски доходи са принудени да харчат от спестеното преди пандемията и именно те най-вероятно ще продължат да поддържат потреблението. Налице са и сериозни опасения, че в определен бъдещ момент правителствата ще качат данъците, за да си върнат похарченото по спасителните програми. Което обезсърчава потребителите. 

Заключението на икономическия екип на "Блумбърг" е, че в краткосрочен план всичко ще зависи от следпандемичното поведение и ще е необходимо известно време за връщане към нормалния живот преди COVID-19. В средносрочен диапазон, независимо дали извънредните спестявания ще отидат в подкрепа на потреблението, за погасяване на дълговете или дори ще останат в банковите сметки за "черни дни", това ще е положително за растежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във