Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ НА ДЪЛГОВИЯ ПАЗАР

На пръв поглед през последната седмица нямаше осезаемо раздвижване на дълговия пазар. Доходността на книжата остана на относително ниски равнища, особено в сравнение с черната серия от първите девет месеца на годината. В Европа може дори да се говори за преобладаващ оптимизъм към фючърсните контракти на бунда (bund), които отново се търгуват на нива над 118 пункта и завършва седмицата с оздравителна корекция.
Затишието обаче наистина е на повърхността. Съвсем скоро (на 5 октомври) е лихвеният анонс на Европейската централна банка, като вероятността през октомври да се добавят нови 0.25% към основната лихва на еврозоната (и размера й да достигне 3.25%) е много голяма.
Междувременно, паралелно с типично агресивните изказвания на различни представители на ЕЦБ, от общността пристигаха противоречиви икономически данни. Инфлацията във Франция се оказа доста над очакваната стойност, но за сметка на това в Испания нивото й е по-ниско от прогнозите. За трети пореден месец през септември Германия отчете спад на бизнес оптимизма, което е резултат от доста обърканата обстановка в страната. От една страна, е предстоящото увеличение на данъците от началото на идната година, от друга - цените на петрола влияят разнопосочно на инфлацията и на прогнозите за икономически растеж. На всичко отгоре не става достатъчно ясно на каква прогнозна лихва се основава емоционалното настроение на индустрията от Стария континент.
Десетгодишните държавни облигации на Германия, които са базови за еврозоната, имат най-ниската доходност, гравитираща около 3.70 процента. Съвсем близко до тях се търгуват по-чувствителните към лихвените промени двугодишни книжа - 3.54%, което означава доста изгладена крива на доходността и спред от едва 0.16 процента.
Началото на месец октомври се очертава доста интересно предвид предстоящото официално съвещание на ръководството на ЕЦБ за паричната политика и задължителните изказвания след него. Те ще определят посоката на движение на пазара до края на годината.
В САЩ прогнозите са не само за задържане на основната лихва на сегашните 5.25% до края на тази година, но и за евентуално последващо понижение до 5% през първата половина на идната. Поне засега това изглежда твърде оптимистично очакване на фона на несъмнения спад в бизнеса с недвижими имоти и противоречивите послания на други основни икономически индикатори на страната. Десетгодишните облигации завършват седмицата с доходност 4.60%, петгодишните - с 4.55%, а двугодишните ДЦК - с 4.69 процента.
Тази тенденция добавя едно рамо в позициите на европейските държавни облигации, но текущите нива на доходността явно не са достатъчно атрактивни за купувачите и пазарът е в период на задържане с потенциал за евентуална лека възходяща корекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във