Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕВРОПА СЕ ЗАКЛЕ ДА ПРЕСЛЕДВА СТРЪВНО ИНФЛАЦИЯТА

Последната седмица беше относително благоприятна за дългите позиции в държавен дълг. Облигациите показаха характер и останаха стабилни, не без подкрепата на фундаменталните фактори.
Инвеститорското доверие в най-голямата европейска икономика - Германия - се оказа на най-ниското си от седем години ниво. Данните, които бяха изнесени през седмицата, изненадаха пазара, а книжата очаквано повишиха цените си. Естествено това се случва на фона на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) все пак ще повиши до 3.50% основната лихва до края на 2006 година.
Международният валутен фонд все пак предупреди, че на фона на известното забавяне в глобален мащаб европейската икономика все още има достатъчно поле за растеж, без това пряко да генерира инфлация. От тази гледна точка следва да се подходи по-предпазливо с повишаването на лихвите. Независимо от това председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише и компания продължават да са бдителни и загрижени и най-вероятно поне до края на тази година едва ли ще променят тона си.
Някои по-смели анализатори очакват икономическите резултати от първото тримесечие на 2007 г. да се окажат изненадващо лоши и допускат това да отрезви инициаторите на крутите мерки, а доходността по десетгодишните базови облигации (bunds) да се понижи до 3.60 процента. Към момента тя гравитира около 3.80% и поне засега, на фона и на свежия фондов пазар в Европа, това изглежда твърде оптимистично очакване. Технически, колкото по-дълго доходността остане под 3.85%, толкова по-вероятно е наистина да паднем под 3.75 на сто.
Фючърсните котировки на бунда спаднаха до малко по-ниски от 117 пункта нива, но бързо възстановиха позиции до 117.50, което е на добра дистанция от критичните нива на подкрепа и засега той изглежда в добра форма.
Докато държавните облигации на Стария континент удържаха ценовия натиск, отвъд Океана имаше достатъчно причини за добро настроение. Въпреки че публикуваните данни за обема на нетните външни покупки на книжа за юли бяха значително под пазарния консенсус, едновременно с това стана ясно, че индексът на потребителските цени също е доста по-нисък от прогнозите. В строителния бизнес пък, който е пряко обвързан с лихвените нива, определено се усеща забавяне на темпото.
Книжата понижиха доходността си в сравнение с нивата от миналата седмица, но спадът не е особено чувствителен - двугодишните се търгуват при 4.77%, а десетгодишните - на 4.71 процента. Възможно е да станем свидетели на известна противоположна корекция, но определено към момента пазарът е в много добро състояние.
В сряда Федералният резерв реши за пореден път да не променя основната лихва в САЩ и тя остана в размер на 5.25%, точно според очакванията на анализаторите. В изявлението на щатските централни банкери все пак бяха изразени известни опасения за съществуващия риск от инфлационен натиск. Макар че не бяха толкова остри, свикналите със сравнително по-смирения тон на новата управа на ФЕД пазарни играчи ги приеха с противоречиви чувства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във