Банкеръ Daily

Пари и пазари

250% скок на никела спря търговията на метала в Лондон

Лондонската метална борса (LME) прекрати на 8 март търговията на пазара на никел след като безпрецедентен ценови скок принуди търговците да търсят пари за огромни допълнителни плащания, изискани за покриване на губещи къси позиции - масивен спазъм, поразил най-едрия производител на никел и голяма китайска банка.

Никелът, който се използва за производството на неръждаема стомана и на батерии за електрически превозни средства, е поскъпнал с 250% само за два дни и излезе за кратко над 100 хил. щ. долара за тон в ранното утро на 8 март. Безумната промяна - най-голямата в историята на LME, се случва след като инвеститори и индустриални потребители, които продали метала, се втурнали да купуват обратно контракти в резултат на подема на цените, предизвикан от опасения за доставките от Русия.   

Пазарният хаос напомня за най-мрачния период на LME - "Тенекиената криза" от 1985-а, когато борсата прекрати търговията на калай за четири години заради свръхпредлагане и спад на котировките и извади от бизнеса много брокери.

Сривът по онова време бе предизвикан от колапса на Международния калаен съвет - структура, подкрепяна от 22 правителства - която излезе от строя след като не успя да продължи да качва цените и пазарите се наводниха с метал.

Сегашната криза, но с противоположен знак, е втората след "тенекиената", по оценка на брокера Малкълм Фрийман, започнал кариерата си на LME още през 1974-а.

Търговци, миньори и преработватели често сключват къси позиции на борсата (бел. ред. - продажба на актив, който не е наличен с ангажимент за покупката му) като инструмент за застраховане на физическите количества метал. На теория всички ценови движения на физическите наличности и на борсовите контракти трябва да се анулират взаимно. Когато обаче котировките скочат рязко, всеки притежател на къси позиции на борсата трябва да намери солидни допълнителни суми за гарантирането им. Търговците и брокерите трябва да депозират кеш и ценни книжа (известни като "margin" - резерва) на регулярна база, за да покриват потенциални загуби от контрактите. Ако пазарът тръгне срещу тях, инициаторите им получават покана да преведат допълнителни средства и ако не платят, могат да бъдат принудени да закрият позициите.

Китайският предприемач Сиан Гуангда, с прякор "Големият удар", държи от месеци голяма къса позиция на LME чрез компанията си "Циншън холдинг груп" - най-големият производител на никел и на неръждаема стомана, твърдят запознати с въпроса лица. През последните дни холдингът бе обсипан с предупреждения от брокерите си да преведе допълнителни средства за позицията - пазарна динамика, помогнала за още по-силен ръст на цените, допълват добре информираните източници. Поделение на Китайската строителна банка - един от брокерите на "Циншън" - пък получило допълнително време от LME за изплащането на милиони долари, които не успяло да преведе на 7 март.  

След необуздания скок никелът загуби част от спечеленото и се разменяше срещу 80 хил. долара за тон преди търговията да бъде спряна.

Другите метали също поевтиняха след акцията на LME. Ръководството на борсата обяви, че обмисля "вероятно затваряне на тържището за половин ден предвид геополитическото положение, причинило последните ценови промени".

Суспендирането ще е поне до края на 8 март. LME смята да изчисли исканията за допълнителни парични гаранции на база на цените на приключване на търговията от предишния ден - около 48 хил. долара за тон. Борсата обмисля дали да коригира или направо да отмени сделките, сключени във времето между закриване на борсовата сесия на 7 март и прекратяването на работата след скока до 101,365 долара за тон.

Пълен колапс ще има разрушителен ефект върху LME, членовете й и индустриалните потребители по света, които разчитат на базовите й ценови индекси. Борсовата клирингова къща обяви фалит през 2011-а след провала на един от членовете си - MF Global.

LME първоначално обяви промяна на правилата в късните часове на 7 март в отговор на тогавашния ценови скок с 90%, позволявайки на търговците да отложат погасяването на задълженията си по всичките основни контракти, включително и на никела - необичаен завой в 145-годишната история на институцията, славеща се като "пазар от последна инстанция" за металите.

Мярката обаче не успя да неутрализира ключовия двигател зад пазарния спазъм - пазарните играчи с къси позиции, принудени да ги закрият, защото не са успели да набавят дължимите средства.

Още преди събитията от 8 март и преди руската инвазия в Украйна никелът поскъпваше неотклонно заради ниското предлагане. Войната задълбочи страховете от остър недостиг на суровината. Ако по-високите цени на никела се запазят, те заплашват да качат рязко разходите за батерии за електрическите коли и да усложнят прехода към зелена енергия.

Русия произвежда 17% от най-високата марка никел в света.

Само през последната седмица металът е поскъпнал със 72 хил. долара на тон след като през последните пет години е добавил около 11 хил. долара на тон към пазарната си оценка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във