Банкеръ Daily

Пари и пазари

25-годишен се нагърби да изчисти Голямото тихоокеанско сметище

Преди шест години Боян Слат, сега 25-годишен, започва да разработва система за почистване на Голямото тихоокеанско сметище – движеща се в кръг огромна маса от отпадъци в северната част на Тихия океан, заемаща според различни изчисления между 700 хил. и 15 млн. квадратни километра.

През 2013 г. организацията на родения в Холандия изобретател Ocean Cleanup представи U-образно устройство, което трябва да събира пластмасови отпадъци като гигантска ръка. Първоначално системата се сблъска с много проблеми, включително дефект, позволяващ събраната пластмаса да се връща обратно в океана.

През октомври обаче групата съобщи, че устройството най-сетне улавя и задържа пластмасата. Сега Ocean Cleanup за първи път успя да прибере на брега част от отпадъците. В началото на декември групата разтовари 60 чувала с пластмасови отпадъци във Ванкувър.

"Най-сетне разполагаме с първата върната на сушата пластмаса", заяви Слат на пресконференция в четвъртък. "Това ме изпълва с много гордост и радост", каза той, а зад него имаше купчина пластмасови отпадъци, покрити със сол и водорасли.

"Това е абсолютен боклук, а е прекарал десетилетия в океана", каза Слат.

Той обаче има план за всички тези отпадъци: Ocean Cleanup смята да рециклира пластмасата и да я превърне в някакъв продукт. Какъв точно ще е той, още не е обявено, но Слат сподели, че екипът му се надява да започне продажбата му през септември 2020 година.

С изтеглянето на пластмасите на брега Ocean Cleanup отбеляза края на първата мисия – да докаже, че системата за улавяне на пластмаси наистина работи. Компанията иска да изчисти половината от сметището през следващите пет години.

"Може би се чудите: сметището е било открито още преди 20 години. Защо досега никой не го е изчистил", попита Слат и сам отговори: "Оказва се, че всъщност е доста трудно. Условията са едни от най-тежките на планетата".

Боян Слат

Следващото, което организацията планира, е пускането на пълномащабна оперативна система за почистване на пластмасите, която ще е усъвършенстван вариант на изпробваната технология. Все още им технически предизвикателства като например да се осигури, че устройството ще издържи дълго време на условията в океана, уточни Слат.

Има и финансови препятствия.

Макар че Ocean Cleanup си е осигурила финансиране от големи донори от Силициевата долина като Питър Тийл и Марк Бениоф, организацията иска в крайна сметка системата сама да се изплаща. Затова е и новият план за преработване на събраните пластмаси в продаваем продукт.

Слат каза, че сто процента от печалбите от продажбите на евентуално създадения от Ocean Cleanup продукт ще отиват за по-нататъшно почистване на сметището. Групата планира и да работи с DNV GL – организация, разработваща технически стандарти за операции в морето – за създаване на публични сертификати за продукти, направени от пластмаси от океана.

В момента компаниите могат да твърдят, че продуктите им са направени от рециклирана океанска пластмаса, дори и тя да съставлява 1% от тях, каза Слат. Целта на Ocean Cleanup е създаване на продукти, направени изцяло от пластмаса от Голямото тихоокеанско сметище.

Една от трудностите пред проекта е в това, че пластмасовите отпадъци често са повлияни от атмосферните условия, което ги прави по-трудни за употреба, посочи Слат. Ocean Cleanup неотдавна установи, че голямата част от отпадъците, които е събрала през 2015 г., датират от след 2000 г., но някои са с десетилетия по-стари. Слат обаче все пак смята, че е възможно отпадъците да се използват с ново предназначение.

"Това няма да са ненужни джунджурии, а продукти, от които наистина имате нужда", уверен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във