Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИКОНОМИСТИ ПРОГНОЗИРАТ ПАДАЩ ДОЛАР

Щатският долар се търгуваше слабо през седмицата в очакване Федералният резерв да сложи край на възходящия лихвен цикъл, който доведе до 13-процентния ръст на валутата към еврото през миналата година. Валутните търговци се обединиха около мнението, че щатската централна банка ще повиши основната краткосрочна лихва на 4.5% на 31 януари и евентуално с нови 25 базови точки - до 4.75%, на 28 март.
Публикуваните икономически показатели на САЩ бяха противоречиви. Препродажбите на жилища са намалели през миналия месец до най-ниското си ниво от март 2004-а насам. Поръчките на стоки за дълготрайна употреба пък са се увеличили с 1.3% след 5.4-процентния си скок през ноември 2005-а. Основен принос за силния резултат има най-мощният за последните шест месеца ръст на бизнес инвестиции. Именно на вложенията в нови заводи и съоръжения се разчита да поддържат щатския стопански растеж през тази година на фона на очакваното намаление на индивидуалното потребление. За цялата 2005 г. поръчките на стоки за дълготрайна употреба са се повишили с 8.2% след 10% ръст през 2004-а.
През миналата седмица са били подадени 11 хил. нови молби за обезщетения при безработица, като общият им брой към 21 януари е достигнал 283 хиляди - под очакваните от анализаторите 300 хиляди. Това е знак за засилване на пазара на труда в САЩ.
Щатският долар почти не промени цената си, след като управителят на китайската централна банка Чу Ксияочуан заяви на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, че растежът на валутните резерви на страната ще се забави. Участващите в световното икономическо събитие експерти пък споделиха, че потребителите в Китай и в САЩ ще определят съдбата на световната икономика през 2006 година. Досега световното стопанство беше доста устойчиво и успя да се справи както с високите цени на нефта, така и с щатските дефицити. Според специалистите обаче сегашният икономически модел на Китай, поддържан от висок растеж на износа и на чуждестранните инвестиции, няма да издържи. А най-слабото звено на световната икономика са американските потребители, които през тази година се очаква да престанат да харчат с широка ръка и би трябвало да се научат да спестяват.
Еврото поскъпна под влияние на силните фундаментални данни. В Германия индексът на доверие на бизнеса IFO е скочил от 99.7 точки през миналия месец на 102 през този - най-силната му стойност от май 2000 г. насам. Компонентът, който отчита бъдещите очаквания на бизнесмените, е бил още по-солиден, като е регистрирал недостигано от 1994 г. ниво. По-високите разходи за енергия са качили цените на вноса в Германия с 4.3% през 2005-а срещу едва 1% ръст през 2004-а, отбеляза Федералната статистическа служба във Висбаден. А вторият по мощ профсъюз на Германия IG Metall, който защитава интересите на работниците от стоманодобива, поиска на 20 януари 5% увеличение на заплатите на 3.4 млн. работници от бранша. Ръководството на синдикалната организация съобщи, че към края на 2005 г. в нея са членували 2.38 млн. работници. Броят на новите членове е нараснал с 9.5% през миналата година в сравнение с 2004-а, а подадените молби за напускане са били с 27.2% по-малко, което е доста окуражителна тенденция.
Вестите от Германия навеждат на мисълта, че ако исканията на профсъюзите се удовлетворят редом с високите цени на енергията, а стопанският подем продължи, има вероятност Европейската централна банка да качи основната лихва на еврозоната през февруари. Все повече инвеститори клонят към мнението, че ЕЦБ ще увеличи основната лихва поне до 2.75% до края на тази година от сегашните 2.25 процента.
Във Франция доверието на бизнеса през януари се е запазило без промяна спрямо декемврийската си стойност. Индексът, следящ нагласите на бизнесмените, е бил 103 точки - най-висок от февруари 2005-а насам. Доверието на италианските потребители обаче се е понижило през януари за втори пореден месец, защото високите цени на енергията увеличават опасенията от ръст на инфлацията. Индексът, изчисляван от статистическия институт на страната въз основа на проучване на мнението на 2 хил. домакинства, е спаднал от 108.2 пункта през декември 2005-а на 106.4 през този месец.
Английската лира също поскъпна леко с подкрепата на ред положителни факти. Оповестените откъси от януарското съвещание на паричния комитет на Бенк ъф Инглънд показват, че банкерите са гласували в съотношение 8:1 лихвеният процент на страната да остане на сегашното си ниво от 4.5 процента. Това разсея съмненията, че ще започне понижение на лихвите още през февруари. Другата добра новина е, че първата оценка за БВП на Великобритания през четвъртото тримесечие на миналата година показва 0.6% ръст спрямо третото тримесечие - над очакваното от икономисти 0.5-процентно увеличение.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста постен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 148.5 млн. евро (290.5 млн. лева), като щатският долар бе замесен в 16.5% от сделките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във