Банкеръ Daily

Пари и пазари

22 компании влизат във второто издание на програма beamUp lab

Общо 22 стартъпа и малки и средни предприятия влизат във второто издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български компании - beamUp lab. 
Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, финтех, агритех, анализ на данни, медия мониторинг, електронна търговия и други. Производството на биопродукти е друга добре представена индустрия в сегашната селекция.
Общо 70% от компаниите са преминали успешно поне един рунд на финансиране от рискови инвеститори, като са набрали повече от 70 млн. лв. до този момент. В програмата ще бъде и компанията, реализирала най-големия Series A рунд в историята на българската предприемаческа екосистема – Payhawk.
Средният размер на приходите на компаниите участниците в beamUp lab vol.2 е около 1.5 млн. лв., като средният ръст на приходите за последните три години е над 70 процента. Повече от половината компании отчитат нарастване на приходите през предизвикателната 2020 г., което е много добър атестат за тяхното представяне.
„Щастливи сме, че beamUp lab дава конкретни ползи на стартиращите, малки и средни компании, и тяхната оценка за програмата e много положителна. Това ни мотивира да я развиваме чрез нови знания и водещи практики, и да я обогатяваме с водещи европейски и български партньори, така че компаниите да бъдат във витална екосистема, която да катализира техния успех“, каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Българска фондова борса".
На церемонията БФБ и партньорите й отличиха най-добре представилите се компании от beamUp lab vol. 1 в следните шест категории: Super Star за цялостни постижения – ЕnduroSat; Moon for Investors за компания, впечатлила инвеститорите – Software Group; Sun of Community за услуги с важно значение за обществото – еBag;
Green Star за зелени иновации – Nasekomo; Favourite Star за любима компания на публиката – Baldaran Spring и beamUp Star за предстоящ дебют на пазар beam на БФБ – Smart Organic.

Борсата награди с едногодишен абонамент за международната инвеститорска платформа Deutsche Borse Venture Network четири компании: ЕnduroSat, еBag, Nasekomo и Softwаre Group. Всички, 20 компании, получиха сертификат и електронен знак за успешно преминали програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във