Банкеръ Daily

Пари и пазари

2022-ра ще тества нервите на инвеститорите

Трендът беше приятел на финансовите пазари през отиващата си година, но следващата определено ще е по-сложна.

Инфлацията се ускорява по целия свят, а пробивите във веригите за доставки, които са сред основните причини за растящите потребителски цени, не са запушени. Изваденият от равновесие пазар на труда дава възможност на работниците да се пазарят за заплати за първи път от години. Акциите вече изглеждат надценени и неизбежно ще обърнат посоката след като централните банки започнат да затягат паричната политика, за да се преборят с инфлацията. Вариантът "омикрон" на коронавируса пък показва, че той остава категорична заплаха. И страхът може да измести алчността като доминиращ пазарен двигател през 2022-ра. 

120 трлн. причини за безпокойство

Общата оценка на глобалните фондови борси е  два пъти над най-ниската си стойност, достигната в началото на пандемията през март 2020 г. и с 60 трлн. долара над миналогодишната.

Технологичните компании играеха най-активна роля за скоростното натрупване на печалбите: приносът само на "Епъл" е почти 3 трлн. долара, а "Майкрософт" и "Амазон" добавиха още 4.1 трлн. долара.

Вероятността Федералният резерв да затвори паричното кранче обаче раздели стратезите: техните оценки за индекса S&P 500 варират от 4400 до 5300 точки. Тази пропаст от 20% е втората по големина за последното десетилетие, според архивите на агенция "Блумбърг". И докато по-голямото число означава 14% ръст в сравнение със сегашните равнища, по-ниското предвижда 6% спад.

"Голдмън Сакс" очаква S&P 500 да се повиши с още 9% до края на 2022-ра. Базовият сценарий на "Моргън Стенли за S&P 500 е да падне с 5%, а "Бенк ъф Америка" вещае 3-процентно понижение на индекса.

Правителствените облигации бяха хилава конкуренция на акциите през тази година, но това започва да се променя. И макар че засега американските ДЦК реагират спокойно на заявките на Федералния резерв за лихвени увеличения, вече се наблюдава устойчив ръст от най-ниските стойности в ранните фази на пандемията. Което означава, че борсовите индекси вече няма да са безспорният инвестиционен актив. 

Високите цени и инфлацията

На последното за 2021-а съвещание на паричния комитет на Федералния резерв неговият председател Джеръм Пауъл каза, че е дошло време да се "пенсионира" определението "временна" инфлация. Ключовият въпрос за 2022 г. ще е дали "инфлационистите", които от десетилетие предупреждават, че паричните стимули ще надуят цените, най-накрая ще се окажат прави.

От избухването на пандемията централните банки са инжектирали 32 трлн. щ. долара в пазарите по света, което е еквивалентно на покупката на финансови активи за по 800 долара на всеки част през изминалите 20 месеца, по сметки на "Бенк ъф Америка". 

Въпреки че цените вероятно ще се задържат високи през идната година, скоростта на повишението им ще достигне максимума си в началото на 2022-ра, защото котировките на суровия петрол ще омекнат, а проблемите с веригите за доставки ще започнат да се решават, прогнозира "Моргън Стенли". "Голдмън Сакс" пък предвижда, че базовият индекс на щатските потребителски цени ще остане над 4% почти до края на 2022 година.

Федералният резерв ще е мощна опора на трона на долара

"Купувайте долари и продавайте почти всички останали валути" ще е вероятното мото на инвеститорите през 2022-ра.

Зелените пари приключват 2021-а с най-високата за последните шест години печалба и подемът им изобщо не изглежда приключил, посочват валутни анализатори. Годишният ръст на доларовия индекс на агенция "Блумбърг" е около 5% - най-висок за последните шест години. Основният двигател - агресивният Федерален резерв, който очерта рамка за повишение на лихвените проценти през идните три години, докато другите централни банки са доста по-предпазливи и привързани към паричните стимули. 

Експерти на "Мидзухо банк" съветват инвеститорите да се подготвят за силен долар, за по-сериозни продажби на валутите на страните-износителки на суровини, както и за по-интензивен натиск върху паричните единици на развиващите се пазари. 

Очакванията са Федералният резерв да започне да свива баланса си през 2023 г., което е в подкрепа на долара. Ако пък американските централни банкери направят повече от очакваните лихвени увеличения през 2022-ра, това ще засили допълнително зелените пари със сериозен риск еврото да падне под 1.10 щ. долара, а британският паунд - под 1.30 долара. 

Някои валутни анализатори обаче смятат, че най-доходните сделки ще останат в 2021 година. От една страна, защото историята показва, че американската валута се търгува най-силно шест месеца преди първото лихвено повишение, което означава, че до края на 2022-ра тя може дори да падне. От друга - защото и други световни икономики ще успеят да се възстановят и да отчетат мощен ръст.

Какви са перспективите пред еврозоната?

Бъдещи несполуки дебнат еврото след като председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард изключи увеличение на лихвите през 2022-ра, коментират експерти. Те очакват единната европейска валута да отслабне още заради разнобоя с другите големи централни банки, на първо място - с Федералния резерв.

Пазарните играчи не прогнозират лихвено повишение в еврозоната до началото на 2024 г., макар че има нищожен шанс то да дойде в края на 2023-та. Докато търговците на паричния пазар са се позиционирали за 0.25% увеличение на американските кредитни разходи до юни идната година плюс още едно повишение през ноември и трето - в началото на 2023-та. 

Този разнопосочен тренд вече вреди на единната европейска валута, която е поевтиняла с почти 8% от края на май. Търговците на опции пък са се позиционирали за по-нататъшна слабост на еврото през 2022-ра и са най-негативно настроени към него за последните 18 месеца. 

Борсовите играчи очакват широкия европейски индекс STOXX 600 да се повиши с 6% в условията на продължаващ икономически подем и ниска доходност на облигациите. "Бенк ъф Америка" обаче прогнозира обръщане на тренда и 10% срив на STOXX 600.

Китай и развиващите се пазари

Развиващите се пазари имаха наистина ужасна година и през следващата се очакват още много неприятности. 

Пазарната оценка на китайския индекс CSI 300 се е понижила с 3% след като Пекин въведе нови рестрикции върху компаниите от сферите на технологиите, образованието и недвижимите имоти. 

Междувременно, влиянието на китайския юан върху партньорите от развиващите се пазари е по-голямо от когато и да било и може да изиграе решителна роля върху развитието им през идната година. Корелацията между китайските пари и партньорите им от валутния индекс MSCI на развиващите се стопанства е скочила до 0.81 пункта на седмична база през септември от минималните 0.24 в края на 2010-а, по данни на агенция "Блумбърг". В предпразничните коледни дни тя леко се понижи до 0.72 точки. Тази тясна обвързаност се засилва и от връзките на юана с бразилския реал, които са най-силни от поне 2008-а, както и с индийската рупия, докоснала тригодишен максимум. Сравнителната устойчивост на китайската валута през 2021-а изигра важна роля за ограничаване на паричните флуктуации в развиващия се свят, който в противен случай щеше да преживее доста турбулентни 12 месеца.

Растящото глобално влияние на юана е поредният сигнал за задълбочаващото се взаимодействие на Китай със световната икономика. Инвеститорите са привлечени към китайските облигации като алтернатива на американските ДЦК, а някои банки искат юанът да бъде добавен към щатския долар, еврото и йената като глобална резервна валута.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във