Банкеръ Daily

Пари и пазари

2021: Най-зрелищните пазарни екшъни

Отиващата си 2021-а се оказа прекалено дълга и стресираща за финансовите пазари, изпълнена с екстремни събития, утвърждаващи бързо променящата се природа на търговията и инвестициите. 

"Гейм стоп": отмъщението на неоправданите

Годината започна с невиждан търговски оборот на фондовите борси и препускащи цени на акциите на непознати и безлични фирми като дребният търговец на игрални конзоли и видеоигри "Гейм стоп" и веригата от киносалони "АМС".  

След задълбочен разбор се оказа, че започналите месеци по-рано дискусии за умишлено подценяваните чрез къси продажби фирмени книжа на "Гейм стоп" са прераснали в кръстоносен поход на тълпата. Напрежението, подгрявано от социални медии като Reddit, завладя пазара на дребните инвеститори. Милиони обикновени хора, лишени от социални и физически контакти, атакуваха привилегированата общност на едрите мениджъри на активи, пенсионните и хеджинговите фондове. Ред брокери бяха принудени да въведат търговски лимити, а популярният онлайн посредник на краткосрочни сделки "Робин Худ", сред чиито съоснователи е и българинът Владимир Тенев, поиска кешова инжекция от акционерите си.   

Жертви на организираните тълпи от аматьори бяха легендарни фигури от света на хеджинговите фондове, загубили милиарди долари. Впоследствие, когато пазарът започна да се възстановява, множество потребители на Reddit също останаха с празни джобове. 

Щатският министър на финансите Джанет Йелън привика на среща финансовите регулатори. Законодателите поискаха отговори от героите в окото на бурята, включително от Тенев и от Кейт Гил, чиито постове в Reddit провокирали сагата. Дребните и невзрачни инвеститори пък показаха на брокерите, хеджинговите фондове и регулаторите колко силна е тълпата с мисия. 

Archegos Capital Management изпадна от семейството

Идеята за т. нар. фамилни офиси, които управляват личното състояние на успешни предприемачи в интерес на семейството, наследниците и за благотворителни каузи, звучи едновременно възвишено и старомодно, макар че няма нищо общо с традициите от миналия век. 

През март 2021-а сериозни банки получиха сурово предупреждение, че някои от тези частни инвестиционни къщи, чиято обща оценка е около 6 трлн. щ. долара, поемат прекомерни рискове. Доказателството е зрелищният колапс на Archegos Capital Management на Бил Хуанг - бивше протеже на легендарната група от хеджингови фондове "Тайгър мениджмънт".

Хуанг беше получил купища кредити от банки, за да заложи на акции на малък брой фирми. И когато пазарът тръгна срещу един от тези залози - на книжата на ViacomCBS, това предизвика ефекта на доминото, довел до колапса на Archegos Capital Management и нанесъл щети за милиарди долари.

Най-много загубиха "Креди Сюис груп" - 5.5 млрд. щ. долара и "Номура" - 2.85 млрд. долара. "Моргън Стенли" бе ощетен с 911 млн. долара, "Ю Би Ес груп" - със 774 млн. долара, "Еф Джи файненшъл" - с 300 млн. долара.

За щастие, пораженията се ограничиха до банките и не обхванаха финансовите пазари, но епизодът провокира банковия сектор да преосмисли как да третира тези клиенти и колко големи високорискови заеми да им отпуска. 

Китай образова инвеститорите

Китайският сектор на образованието бе един от любимците на Уолстрийт. Компании като New Oriental и TAL Education бяха оценени на милиарди долари при регистрацията им на Нюйоркската фондова борса. Ентусиазмът бе попарен през юли 2021-а, когато Пекин въведе набор от регулации, забранили на практика дейността на платените образователни компании в страната. Реакцията бе разрушителна: пазарната капитализация на един от пострадалите субекти - Gaotu Techedu, днес е под 650 млн. щ. долара в сравнение с над 12 млрд. долара в края на 2020-та. 

Мощните пазарни колебания, тръгнали от сектора на образованието, бяха засенчени от друг набор правителствени реформи, този път за затягане на контрола върху сигурността на данните и на задграничните борсови регистрации. Те предизвикаха продажби на книжата на най-видните китайски технологични имена, включително "Тенсент холдингс", "Алибаба груп холдинг" и "Мейтуан". Десет компании от сектора загубиха общо 823 млрд. долара от върховата си пазарна оценка, достигната през февруари. 

След това дойде ред на имотния бранш, който бе задължен да редуцира рязко заемния капитал. Така най-задлъжнелият предприемач в света - "Евъргранд", изпадна в неспасяема ликвидна криза и в началото на декември стигна до ръба на фалита след като не успя да погаси дължимите вноски по заемите си.

Въпреки всичко Китай продължава да привлича чуждестранни капитали. Глобалните вложения в китайски акции и облигации са се увеличили със 120 млрд. щ. долара през първите девет месеца на годината в сравнение с края на 2020-та. 

Възходът на природния газ

Синьото гориво измести суровия петрол като най-важната суровина през октомври, когато цените скочиха до безпрецедентни равнища, а континентите на планетата започнаха да се надпреварват за постните доставки.

Недостигът бе особено остър в Европа, която ставаше все по-зависима от вноса. Фючърсните контракти, свързани с виртуалната борса в Нидерландия TTF, където се формират регионалните газови котировки на едро, достигнаха до рекордните 137 евро за мегаватчас в началото на октомври. В Азия пък цените за незабавна доставка на втечнен газ надхвърлиха за кратко еквивалентната за суровия петрол стойност от 320 щ. долара за барел през октомври, когато черното злато сорт "Брент" се търгуваше за грубо 80 долара за барел.

Ситуацията около природния газ се усложни с първите зимни студове и на 21 декември синьото гориво се изкачи до поредния рекорд от 172 евро. Равносметката за 2021-а е над 600% ръст на цените на природния газ.

Множество фактори имат принос за скока, включително растящото потребление след облекчаването на пандемичните рестрикции, нарушените доставки на пазара на втечнен газ заради хаоса в транспортирането му, недостига на енергия от възобновяеми източници. Положението в Европа се усложнява от спрените от експлоатация ядрени реактори във Франция, по-ниските количества гориво, изнасяни от "Газпром", геополитическите рискове в Беларус и Украйна, както и от забавяне на въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия. Като капак, европейските газохранилища са запълнени на едва 66% от капацитета си - равнище, характерно за януари. 

Валутните неволи на Турция

Когато дойде на власт, турският президент Реджеп Таип Ердоган даваше сила на турската лира. По време на първия му мандат валутата се засили от 1.6 на 1.2 лири за един щатски долар. Днес обстановката е коренно различна и котировките на турската парична единица препускат бясно. Тя се е обезценила с близо 50% към американския долар от началото на годината и екстремните й колебания са най-голямата заплаха за турските фирми. 

Сривът на лирата се задълбочи през септември, когато централните банкери започнаха да понижават лихвените проценти под диктата на Ердоган и в изпълнение на екстравагантната му политика да бори високата инфлация с низходяща лихвена политика.

Оттогава досега основната лихва на Турция бе редуцирана с 500 базови пункта - до 14%, при годишна инфлация от 21% с перспектива да надхвърли 30% в началото на 2022-ра. В отговор турската валута се обезцени до рекордно ниските 18.3633 лири за един щ. долар в ранните часове на 20 декември. И скочи до 12 лири за долар късно вечерта на същия ден - най-мощният подем за последните 38 години, след като Ердоган обеща мерки срещу доларизацията на националната икономика и в защита на спестяванията на населението в лири. 

Ако Анкара се върне към ортодоксалната политика, нещата могат да се променят драстично. Главният икономист на Института за международни финанси Робин Брукс е пресметнал, че справедливата цена на турската валута е 9.5 лири за един долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във