Банкеръ Daily

Пари и пазари

2020-а ще е година на развиващите се стопанства

Следващата 2020-а ще е поредната доходоносна година за развиващите се пазари, след като инвеститорите добавиха  11 трлн. долара в портфейлите си  през последното десетилетие, сочи проучване на агенция "Блумбърг". Активите на тези стопанства от всички класове ще изпреварят по възвръщаемост съперниците си  от развития свят и  най-обещаващи резултати се очертават в Азия. Общият размер на вложенията в акции и облигации на развиващите се икономики в момента надхвърля 25 трлн. щ. долара - повече от БВП на САЩ и на Германия взети заедно.

Заключенията на анализаторите се основават на обобщените прогнози на 57 глобални инвеститори, стратези и търговци за резултатите на 12 водещи развиващи се стопанства през 2020-а, събрани в периода 26 ноември - 5 декември. Сред тях са експерти от "Алианц глоубъл инвестърс", "БНП Париба асет менджмънт", "Дойче банк", "Ай Ен Джи груп", "Нордеа банк", "Рабобанк", "Мидзухо", "Торонто - Доминиън банк", "Уелс Фарго", "Вангард асет меиджмънт" и други. В анализа са включени икономиките на Китай, Индия, Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Русия, Турция, Полша, Южна Африка, Бразилия, Мексико и Аржентина. 

Най-голямата движеща сила за събитията през идната година ще остане търговската разпра между САЩ и Китай, която диктуваше пазарните движения през 2019-а. Непосредствено след нея по значимост се подрежда перспективата за растеж на китайското стопанство, която измества на трето място монетарната политика на Федералния резерв. Геополитическите рискове са петата по важност движеща пазарите сила, а отрицателната доходност на дълговите книжа отстъпва на последното девето място след като вълната от парични стимули заля света и изпрати под нулата възвръщаемостта на дългове за над 11 трлн. щ. долара.

Всичките класове активи на развиващите се пазари - валути, акции и облигации - постигнаха сериозни успехи през 2019-а, след най-сериозните за последните три години загуби през 2018-а, когато Федералният резерв поведе "войнството" на световните централни банки да понижават основните си лихви в подкрепа на хилавия растеж. Сред валутите отличник и през 2020-а ще е руската рубла - най-печелившата парична единица от групата на развиващите се икономики през 2019-а. След нея анкетираните експерти класират индонезийската рупия, бразилският реал, индийската рупия, мексиканското песо и тайландският бат. Сред европейските "развиващи се" валути най-предната (осма) позиция е отредена на полската злота. Индонезия оглавява класацията по очаквана доходност на националните акции и облигации.

По континенти -  Азия запазва челното си място при валутите и акциите. Латинска Америка, която през тази година бе разкъсвана от политически вълнения, изпревари азиатците в класацията по очаквани доходи от облигации. Най-ниски са предпочитанията към акциите и дълговете на Европа, на Близкият изток и на Африка.   

По сметки на агенция "Блумбърг" общият размер на пазарната оценка на акциите на 26 развиващи се пазари, включени в индекса на MSCI, се е увеличил с 6.6 трлн. долара от края на 2009-а. Междувременно, облигационните индекси  Bloomberg Barclays, които покриват широк спектър развиващи се стопанства, показват, че през същия период в дълговите книжа в регионални валути са се влели 2.9 трлн. долара, в деноминирани в щатски долари облигации - 1.7 трлн. долара и в емисии в евро - 237 млрд. долара. 

На въпрос за инфлационните тенденции анкетираните 57 експерти се обединяват около очаквания за стабилен растеж на цените през 2020-а. В областта на бъдещата монетарна политика мнозинството участници в проучването прогнозират лихвени понижения в 12-те развиващи се стопанства, най-вече - в Китай, Индия и Мексико. А по отношение на икономическата перспектива, повечето експерти предвиждат растеж в Турция и в Бразилия и спад в Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във