Банкеръ Daily

Пари и пазари

200 ученика събра инициативата на КФН „Супер силата на младия инвеститор“

Започвайки поетапно подготовката на подрастващите за срещата им с дигиталната финансова реалност и иновациите в сферата на инвестициите, ние създаваме основата за доверие в капиталовия пазар“, отбелязва председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Близо 200 ученици участваха в инициативата на Комисията за финансов надзор - „Супер силата на младия инвеститор“, посветена на превенция на риска при използването на инвестиционни продукти на финансовите пазари. С инициативата, регулаторът иска да установи както добри партньорски взаимоотношения с училищата, така и да допринесе за повишаването на финансовата грамотност на зрелостниците, някои от които с целенасочен интерес в сферата на капиталовите пазари и бъдещи инвеститори.

Първи в пилотните събития се включиха подрастващите от 11-те и 12-те класове на Националната финансово-стопанска гимназия, Националната търговско-банкова гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Учениците бяха запознати с базови понятия от света на инвестициите, новите технологии и интегрираните финансови решения. Как функционира българската фондова борса, какво се крие зад абревиатурите DLT и NTF, какво представляват биткойн, криптовалутите, квантовите компютри, какви са рисковете и как се реагира когато се установят, са само част от темите, които с интерес бяха дискутирани заедно с преподавателите и техните възпитаници от гимназиалните класове.

Комисията за финансов надзор е институция, пряко ангажирана в процеса за повишаване финансовата грамотност на обществото, в частност на младите хора. "В ролята ни на регулатор, който създава условия за сигурност и стабилност на финансовите пазари, това остава един от нашите стратегически приоритети, заедно със защитата на потребителите и укрепването на общественото доверие в капиталовия пазар. Започвайки поетапно подготовката на подрастващите за срещата им с дигиталната финансова реалност и иновациите в сферата на инвестициите, ние създаваме основата за това доверие“, отбелязва Бойко Атанасов - председател на Комисията за финансов надзор.

„Супер силата на младия инвеститор“ ще продължи да се реализира, като обхване всички училища, заявили своя интерес да се включат в инициативата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във