Банкеръ Daily

Пари и пазари

1.59 евро ТОЛ такса от България до Ниш

S 250 105f69c6 cee5 4e96 8694 2fcb6a1af870

Ниш става все по-близък до България - и емоционално, и като разстояние. Приносът за това е основно на Сърбия, която пуска магистралата до границата с България до края на годината. Нашият принос остава все още е само на хартия. Вече знаем, че са заделени 25 млн. лева за двата лота за строежа на магистрала от София до сръбската граница и скоро ще бъдат обявени обществени поръчки.

За България този път е от голямо значение, тъй като ще ни свърже с българите в тези гранични региони в съседната Сърбия, но и високоскоростният път ще доведе много сръбски туристи на българското Черноморие. Туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки през последните години, като се забелязва траен ръст на посещенията на сръбски и български граждани в двете страни. През миналата година 374 816 сръбски туристи са посетили България (показателят отчита ръст от 8% в сравнение с 2015 г.). Българските граждани, посетили Сърбия през миналата година са 404 975  (ръст от 28.5% спрямо предходната 2015 г.). Сърбия е на четвърто място сред предпочитаните дестинации от българите.

Улеснената транспортна свързаност ще помогне и за разширяване на търговско-икономическите връзки със Сърбия. Съседката ни е важен външнотърговски партньор на България, през миналата година стокообменът е в размер на 771.9 млн. евро. Силно влияние за това оказват предимства като географската близост, ниските транспортни разходи, близостта на езиците, както и добрите политически отношения през годините. Към момента, търговските отношения между България и Сърбия са регулирани от Временното Споразумение за търговия и въпроси, свързани с търговията между ЕС и Република Сърбия, подписано през април 2008 г. в Люксембург.

Анализът показва, че в износната листа на българските стоки преобладават главно суровини, материали и стоки с ниска степен на обработка. Челните места заемат електрическата енергия, рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, петролни продукти, изделия и продукти на химическата и фармацевтичната и стъкларската промишлености. При вноса челните позиции се заемат основно от суровини и петролни продукти.

От лятото е и новината, че сръбското правителство обмисля повишаване на максималната разрешена скорост по магистралите от 120 на 130 км/час.

Вече знаем, че магистралата от България до Ниш ще струва 190 динара за водачите на леки коли или 1.59 евро или около 3.10 лева. ТОЛ такса по магистралите в Сърбия влиза в сила след като правителството прие предложението на компанията "Пътища на Сърбия". Тя ще се плаща официално от януари 2018 година. Цената за автобус пък ще бъде 560 динара, или около 9.20 лева.

Европейският коридор №10 ще свързва Залцбург в Австрия с гръцкия порт в Солун, минавайки през Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. В Сърбия проектът включва изграждането и на две отклонения - на юг до границата с Македония и на изток до границата с България.

Източното разклонение на Коридор 10, от Ниш до границата с България, е с дължина от 86.9 километра. В момента се работи в Сичевачката клисура по изграждането на отсечката от тунела Банцарево до Цървена река, както и на отсечката от Станичене до Пирот.

Българските шофьори, които пътуват от Ниш към България, ще плащат ТОЛ такса само на рампата при Димитровград. Очаква се тя да бъде поставена на няколко километра преди граничния пункт с България ГКПП "Градина".

Коридор 10 започва от Залцбург и минава през Любляна, Загреб, Белград, Ниш, Скопие, Велес до Солун. Той има няколко клона: Грац - Марибор - Загреб, Будапеща - Нови Сад - Белград, клон: Ниш - София, и клон: Велес - Флорина. Той е съпътстван от 2528 км железопътни линии, още 2300 км пътища, 12  летища и четири речни и морски пристанища.

Връзката с Коридор №10 става още по-важна и заради факта, че у нас той се засича и с Коридор №8, който свързва Дуръс/Вльора - Тирана - Скопие - София - Варна/Бургас. Покрай него пък има 1270 км железопътни линии, 960 км пътища, четири летища и четири речни и морски пристанища.

Ниш (на сръбски: Ниш или Niš) е град в Югоизточна Сърбия, административен център на Нишавски окръг. Той заема кръстопътно положение като шосеен и железопътен възел на Балканския полуостров. През Ниш преминава стратегически важната магистрална артерия, свързваща Близкия изток с Централна и Западна Европа. От железопътния възел Ниш започва отклонение, което през Лесковац и Прешево стига до Солун в Гърция. Ниш се намира на около 160 км западно от София и на около 250 км югоизточно от сръбската столица Белград. Градът, разположен на река Нишава,  има 213 075 жители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във