Банкеръ Daily

Пари и пазари

15.6% ръст на пазара на системи за управление на взаимоотношенията с клиенти

Пазарът на системи за управление на взаимоотношенията с клиенти доближава границата от 50 милиарда долара в световен мащаб. Това разкриват данните от нов доклад на анализаторската компания Gartner.

За миналата година пазарът в този сектор е нараснал с 15.6%, достигайки 48.2 млрд. долара. 72.9% заемат платформите софтуер при поискване SaaS, а прогнозите са през настоящата година делът на сегмента да нарасне до 75%.

Лидер на пазара на системи за управление на взаимоотношенията с клиенти е американската компания Salesforce. Нейните годишни приходи от този отрасъл са в размер на 9.42 млрд. долара като тя контролира 19.5% дял от световния пазар. Втора позиция заема SAP с дял от 8.3% и приходи на стойност 4.01 млрд. долара.

Трета в класацията е корпорацията Oracle, която е реализирала 2.67 млрд. долара от системи за управление на взаимоотношенията с клиенти през миналата година и заема 5.5% от пазара. В челната петица са също Adobe с приходи съответно 2.45 млрд. долара и дял от 5.1% , както и Microsoft  с 2,7% дял на стойност 1.30 млрд. долара по данни на Gartner. Петте водещи компании контролират заедно общо над 40% от световния пазар на системи за управление на взиамоотношенията с клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във