Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗЪРНОБАЗИТЕ НЕ СА ПРОДАДЕНИ СПОРЕД ЗАКОНА

Едно от условията, поставено от Международния валутен фонд, е приватизацията на Зърнени храни ЕАД. Поредица от директори на фирмата се упражниха в това начинание на принципа След мен - потоп. За да внесем повече яснота, ще припомним 13-те продажби под масата на обособени части от Зърнени храни, реализирани в периода март-април 1997 година.


Бази Цена, по която е продадена


Захарна фабрика, София 17.02 млн. лв.


Летница, Ловешко 52.509 млн. лв.


Александрово, Ловешко 10.122 млн. лв.


Кайнарджа, Силистренско 56.6 млн. лв.


Стралджа, Ямболско 86.250 млн.лв.


с.Георги Колево 72.2 млн. лв.


Почивна база - Балчик 19.01 млн. лв.


Балчик 30.120 млн. лв.


Ловеч - мелница 7.732 млн. лв.


Мелница - Асеновград 17.2 млн. лв.


Долно Церовене, Ломско 103.250 млн. лв.


Вълчи дол, Варненско 161.5 млн. лв.


Бояново, Ямболско 39.558 млн. лв.


Само за сравнение ще приведем примери от по-скорошни обяви за продажби на зърнобази, публикувани в Държавен вестник (съгласно заповед на министър Върбанов от 2 юли тази година), с уговорката, че вероятно някои от тях вече са купени.


За база Исперих от клон Разград е обявена начална офертна цена 1.5 млрд. лева. За базата Хърсово, клон Шумен, и за Дългопол, клон Варна, е обявена начална цена 300 млн. лв., а за административната част от базата в Русе - 180 млн. лева. Според аграрния министър Венцислав Върбанов досега са продадени 39 от общо 54-те бази на фирмата, или 50% от нейната собственост е вече в частни ръце.


За неправилно продадените обособени части от Зърнени храни се водят съдебни дела, а междувременно управлението на фирмата пое нов директор - Асен Дянков.


За в.БАНКЕРЪ г-н Дянков каза:


Всеки, който има пари, може да си купи каквото поиска от Зърнени храни, тъй като по принцип тече процес на приватизация. Може да бъде купена дори цялата фирма.


Но на практика нещата зависят от това, има ли пари на пазара и ще бъдат ли купени всичките зърнобази. Почти съм сигурен, че времето до края на годината няма да стигне да бъде приватизирано всичко. Трябва да се намери някаква друга форма за управление на тази част от собствеността, която остане непродадена. Примерно част от фирмата трябва да премине към военния резерв. Другата част да остане към Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа.


По въпроса за 13-те зърнобази, за които водим дела, първо, е сгрешена оценката - базите са оценени за жълти стотинки. Второ, самите договори не са оформени според изискванията на закона, собствеността, предложена за продажба, надхвърля 5% от стойността на предприятието и следователно договорите са невалидни. Ще се опитаме по съдебен път, доколкото е възможно, да ги върнем, макар че аз лично не вярвам, че ще успеем, като се знае колко е тромава съдебната система у нас и делата ще се проточат може би три-четири години. Фактически тези бази си работят в момента като частни предприятия. Има обаче три-четири големи възлови бази, които в повечето случаи съзнателно се представят пред клиентите за наши поделения, а не са. Така че се налага до десетина дни да обявим списък с държавните зърнобази, за да се ориентират хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във