Банкеръ Weekly

Общество и политика

Зулумите на морските градоначалници

Кметът на Созопол Панайот Рейзи, на Несебър Николай Димитров и бившият кмет на Приморско Димитър Димитров отново попаднаха в полезрението на държавното обвинение. Манипулирани обществени поръчки, разпореждане с общински терени, облагодетелстване на близки до местната власт лица и фирми са само част от нарушенията, които наблюдаващите прокурори от Бургас трябва да докажат и облекат в законово издържани искове, ако искат, виновниците да бъдат наказани. Съдейки обаче по проучването на Европейския съд за правата на човека, публикувано тези дни в британския в. Гардиън, което определя правосъдието ни като едно от най-мудните в Европа, това едва ли ще се случи скоро.


Кметът на Созопол Рейзи не за първи път е


главно действащо лице

в подобни упражнения. Сигнали за негови нарушения прашасват по бюрата на дознатели и обвинители още от 2008-а. През миналата година шефът на Сметната палата Валери Димитров изпрати в прокуратурата доклада на своите инспектори за финансовото управление на общината за 2010-а, но и по него до ден днешен няма резултат. За да стигне Димитров до това решение, е очевидно, че проверяващите са открили сериозни нередности. Според чл.56, ал.1 от закона за палатата, председателят й изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата само когато има наличие на данни за престъпление.


Агенцията за държавна финансова инспекция също от доста време нищи представените от държавния одит констатации. И тъй като, докато обвинението не се произнесе по подадените сигнали, докладите не могат да бъдат публикувани, единственото, което стана ясно тогава, е, че в община Созопол са сгафили при провеждане на процедурите по възлагане на обществени поръчки.


Сега


случаят е идентичен

Нарушенията, за които е сезирана бургаската прокуратура, са за строително-монтажни работи, за доставки на техника и за аварийното укрепване на различни обекти. Сред дейностите, които трябва да проучи дознанието, са и разширението на градския паркинг и изграждането на две велопешеходни алеи. Юристи от Института за правни анализи и изследвания коментират, че пропуските вероятно са напълно умишлени и са направени, за да се облагодетелстват определени фирми. Председателят на управителния съвет на института Петър Бакърджиев смята също така, че проблемът е много сериозен, тъй като Европейската комисия следи внимателно как се харчат парите по оперативните програми и ако установи нарушения, финансирането се спира.


В началото на август община Созопол сключи договор по оперативната програма Околна среда за изграждането на пречиствателна станция на стойност 75 млн. лева. Още при подготвителните работи за строежа срещу Панайот Рейзи вече имаше образувано едно досъдебно производство, тъй като държавната финансова инспекция установи, че през 2008-а на два пъти е било плащано за едни и същи дейности на една и съща фирма - Строително-предприемачески холдинг ЕООД, собственост на небезизвестния строителен предприемач Георги Георгиев. За случая БАНКЕРЪ е изписал не една и две вестникарски страници. А колкото до сегашните нарушения те, според експертите на Института за правни анализи и изследвания, могат да бъдат причислени към три категории.


Обществената поръчка за строително-монтажни работи, чиято стойност е 730 хил. лв., е разделена по стара и изпитана схема на няколко по-малки, независимо че законът го забранява. По този начин дейностите се възлагат чрез публични покани към определени дружества и се елиминира истинското състезателно начало.


Кратките срокове, поставени в обявленията, е следващото, на което се спират анализаторите. Само четири работни дни са били отпуснати на желаещите да участват в надпреварата от получаването на документацията до внасянето на техните предложения, макар че законът изисква това да става в рамките на минимум седем дни. Отделно в самата конкурсна документация са поставени конкретни и съвсем ненужни за съответната дейност изисквания, като, да речем, притежаване на ISO сертификация (международен стандарт за социална отговорност или еквивалент), която няма нищо общо със строителството, но гарантира, че няма да се появят претенденти натрапници...


Илюстрация на тази тактика

nbsp;


може да се намери и в обявения в края на юли, чрез публична покана конкурс за изпълнител на аварийното укрепване на мостово съоръжение. Предвидените пари са 263 800 лв. без ДДС, а срокът за приемане на документите е четири дни (от 26 до 30 юли), от които два са почивни. Не е необходимо да си кой знае какъв специалист, за да разбереш, че в нарушение на българското законодателство и на европейските принципи на равнопоставеност и прозрачност тези срокове едва ли са по силите на компании, които не са имали предварителна информация за условията за участие. А дали подозренията за предварително набелязан изпълнител ще се окажат верни, ще стане ясно в края на този месец, когато изтича времето за обработка на подадените документи и излъчването на победителя.


От института за правни анализи и изследвания отбелязват също така, че след като аварийните ремонти се възлагат по реда на глава 8 на Закона за обществените поръчки, общината вече няма право да ползва привилегирования облекчен режим на публичната покана до края на тази година. Независимо от тези ограничения обаче в созополското кметство продължават да си затварят очите и да си правят конкурси с публични покани.


Интересни неща стават

и покрай разширението на открит паркинг за 58 места на стойност 81 000 лв. без ДДС. Публичната покана е обявена на 14 юни, а срокът за получаване на предложенията отново е солидно съкратен - до 18 юни. По същия начин стоят нещата и със заданието за изграждане на велосипедна и пешеходна алея, детска и спортна площадка общо за 169 000 лв. без ДДС. Стартът на състезанието е даден на 16 юли, а срокът за получаване на офертите е 19 юли.


За косачка за поддръжката на стадиона кметството в крайморския град е предвидило да плати 57 000 лв. без ДДС и е изискало тя да е точно тип - Flail Mower. Само че по закон това е забранено. Посочването на конкретни модели се допуска в изключителни случаи, и то след като възложителят задължително добави думите или еквивалент.


Поради една или друга причина, около созополската община периодично се вихрят някакви скандали. Миналата година хората там скочиха срещу строежа на шестетажен хотел над централния плаж в новия град. Създаденият инициативен комитет обяви, че инвеститор е българо-руска фирма, а съсобственик на апетитния терен е Съюзът на филмовите дейци. На протеста бяха представени документи, че през февруари 1989-а съюзът е купил право на строеж върху 9.5 дка срещу сумата от близо 200 000 лв., но не и самата земя. Девет години по-късно с констативен нотариален акт и на базата на откупеното право на строеж той се сдобива и с част от самия парцел. Но пък по закон това право има давност пет години и е изтекло отдавна, коментираха недоволните граждани. Също тогава се разбра, че проектант на хотела е братът на бившия премиер Сергей Станишев - Георги, и че е нарушен подробният устройствен план на Созопол. На противоположното мнение обаче бяха кметът Панайот Рейзи и главният архитект Румен Александров , които определиха случая с думите: Там всичко е перфектно отвсякъде. Щом е издадено строително разрешение, значи всичко е съобразено с градоустройствения план. Неколкократно сме коментирали този проблем и нарушение няма.


Рейзи успя да разбуни духовете и със строителството в защитената зона Буджака край града, част от която е и Райският залив. Но когато започнаха шумните проверки на РДНСК-Бургас за незаконните строителства по Черноморието, се оказа, че... отклонения от нормите и незаконни сгради не са констатирани.


Съдейки пък по информация, предоставена ни от държавната финансова инспекция преди време, кметът на Созопол еднолично, без търг, е дал на определени фирми ремонт на детска градина, доставка на храни за детските градини и сеч на дървесина. Става дума за над 584 000 лева.


Проверяващите констатират

че тази практика поставя под съмнение как са изразходени средствата и чии интереси са защитени. Но самият Рейзи отрича всичко това и смята, че е чист като сълза. Сега остава и прокуратурата да се съгласи с него...


Сметната палата изпрати до главния прокурор и доклада си от извършения одит на финансовото управление на бюджета на община Несебър от 2006-а до 2009-а. Но изглежда и там работата по доказване на нарушенията е зациклила, а миналата година градоначалникът Николай Димитров беше избран да управлява за втори мандат.


Според инспекторите на палатата има съществени пропуски в приходите в общинския бюджет поради незаконосъобразното делегиране на правомощия на кмета, които иначе са на общинския съвет, в това число и за промяна в размера на бюджетните кредити и планирането на вътрешен заем. Открити са и несъответствия на наредбата за местните данъци и такси с изискванията на Закона за местните данъци и такси.


Името на Димитров се спрягаше в медиите и заради сключен без обществена поръчка договор за изработка на подробен устройствен план с екип от Националния институт за недвижимо културно наследство, ръководен от проф. арх. Тодор Кръстев, на стойност 200 хил. лева. Коментарите по темата тогава бяха, че това е


един от най-скъпите подобни планове

в цяла Европа. Николай Димитров обясни, че не е обявил конкурс, защото ставало въпрос за интелектуален труд и по закон не бил задължен да го направи. Според нормативите, обаче за проект на стойност над 110 хил. лв. изискването за провеждането на такава процедура е задължително.


Нарушения през годините бяха открити и при други дейности на този морски кмет. Например през 2008-а е създено Общинско звено за самоохрана и за негов началник е назначен Герасим Михалчев, който по същото време има сключен трудов договор и с охранителната фирма ВТА ООД. Договорът му с частното дружество е прекратен едва през 2011-а. Любопитно е и друго - през цялото време, докато Михалчев е шеф на звеното, всички общински поръчки за охрана на общински имоти и на общински мероприятия случайно или не са били печелени именно от ВТА ООД.


През ноември 2010-а пък общината сключва договор за Направа на пешеходно пространство от светофара на околовръстен път до гробищен парк и отводняване за гр.Несебър, общ.Несебър. Спечелилият кандидат е Е.Т. Пинкова - Й.Пинкова. Но проверяващите са открили, че в техническото и финансовото предложение, както и в договора, не е определен обемът на подлежащите за изпълнение строителни работи и така за тях кметството е платило 100 хил. лева. Общински съветници, които негодуваха срещу тези безразборни харчове, бяха на мнение, че дори и при най-скъпите ремонти, целият тротоар не би могъл да струва повече от 50 хил. лева. А след извършена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция на отговорната общинска служителка е съставен акт от 500 лв. за нарушенията при обявяването на поръчката. Но след обжалване на акта в съда в Несебър той бе отменен. Оказва се, че директорът на агенцията не е оправомощен да налага наказания за нарушения на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки...


Третият номиниран за прокурорски проверки

е бившият кмет на Приморско - Димитър Димитров. Разследванията при него също продължават години. Още не може да се установи дали той, заедно със заместничката си Маргарита Серафимова, са прикрили далавери за 50 млн. лв., продавайки на смешни цени на магистратски чеда терени на първа линия край морето. Димитров загуби кметското място през 2007-а, след като не успя да се пребори за рекорден четвърти мандат. През всичките години, докато управляваше общината, негова дясна ръка беше Серафимова.


В сигнал до окръжната прокуратура се посочваше, че докато кметувал, Димитров извършвал и разпоредителни сделки с имоти общинска собственост, като страни по правоотношението били общината и самият той като физическо лице, ведно с неговите роднини. В морското градче се говори, че в периода 2004-2007-а бившият кмет раздал 350 парцела и отстъпено право на строеж. През миналата година общинският съвет гласува местността Буруна да стане парк и тогава се установява, че парцелите там на практика са раздадени. Синът на градоначалника - Георги, който живее в Чехия, успял да напазарува от баща си 743 кв. м за ...2897 лева. Съпругата му Гинка Димитрова пък се уредила с 469 кв. м за 469 лв., а синът на заместничката Серафимова си купил 784 кв. м за 3057.60 лева.


Заради имотите, раздадени на висши магистрати и техните деца, прокуратурата повдигна обвинения на Димитров за престъпления по служба. Проверката, която включваше близо 2000 договора за продажби за времето от 2004-а до 2007-а, установи нарушения при сделките с дъщерите на председателя на САС Веселин Пенгезов - Ана, и на съдията от ВАС Николай Урумов - Деница, както и с доведения син на бившия бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов - Петър Попов. Случаят бе прехвърлен в Софийската градска прокуратура поради липса на активност в разследването от страна на бургаската прокуратура, но сега, изглежда, пак се е завърнал там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във