Параграф22 Daily

Общество и политика

Зъболекар с висящо дело във ВКС за смъртта на дете е в екипа на проф. Костов за коронавируса

Проф. Коста Костов

Медицинският съвет към правителството, който ще дава препоръки за лечението на хората от коронавируса, скандализира с някои имена в екипа на проф. Коста Костов, който оглави новия орган.

Уводът на професора пред медиите не показа светлина в тунела, но подготви с драматични нотки какво да очакваме. "Задачата е да се справим с един проблем, за който здравната система не е подготвена. Държавата прави всичко необходимо да се справи, но здравната ни система няма ресурса да се справи. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемиологични мерки. Идва момент, когато пациентът трябва да научи горчивата истина", завърши експозето си председателят на медицинския щаб, преди да представи своите избраници.

Оказа се, че освен вирусолози, пулмолози и медицински експерти в състава му влизат зъболекар и радиоводещ.

Зъболекарят обаче не е кой да е, а бившият депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов с все още висящо дело пред ВКС за смъртта на 14-годишно момче, получило фатална реакция от поставена упойка в неговата клиника.

Първоначално Павлов получи на първа инстанция три години лишаване от свобода с изпитателен срок, но шефът на САС Калин Калпакчиев я отмени. Името му сред петнайсетте членове на съвета събуди въпросите на медиите.

"Валентин Павлов е избор на Българския зъболекарски съюз, мен ме интересува неговият професионализъм, всички имаме нещо зад гърба си, не всичко е идеално в нашите биографии, никой не е идеален", защити Павлов председателят на новия съвет проф. Костов..

Още на старта на новия орган бе подчертано, че той няма да дублира и да се меси в работата на кризисния щаб, но един от другите му членове, инфекционистът доц. Атанас Мангъров, веднага разкритикува изявлението на шефа на националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев за двата вида тестове.

"Сутрин се чуват някои странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат", каза Мангъров, който преподава инфекциозни болести. Но и той бе защитен от професора, начело на съвета, с думите: "Това, което каза Мангъров, е високо професионално мнение, професионална експертиза". 

Фармацевтът Георги Момеков категорично заяви, че до момента няма доказано лечение за коронавируса и използваните препарати дават странични ефекти месеци по-късно. А друг медик от органа на проф. Костов обобщи, че коронавирусът е като обикновената настинка, но с повече усложнения.

В съвета влиза и програмният директор на Дарик радио Константин Вълков, който щял да помогне на проф. Костов за редовната осведоменост на гражданите през Фейсбук. Самият професор е чест гост на медията.

Проф. Костов показа, че не желае да коментира конфликта си с проф. Мутафчийски, заради което е бил освободен от ВМА като началник на пулмологичната клиника. "Сега е мъжко време, но не е време за лични битки", отбеляза той. "Аз съм тук, за да помагаме всички на щаба, заровили сме всички томахавки, конфликтите са извън тази зала", обясни професорът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във