Банкеръ Daily

Общество и политика

Зрелостниците писаха върху разказ на Йордан Йовков

Върху разказа "Песента на колелетата" на Йордан Йовков писаха днес близо 50 00-те зрелостници на матурата по български език и литература. Темата, върху трябваше да съставят съчинение или есе, бе "Смисълът на благодеянието".

Миналата година на учениците се падна разказът „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин, а темата за размисъл бе "Човекът и неговите съмнения". През 2019 г. пак бе изтеглен Елин Пелин, но учениците разсъждаваха върху реалността и измислицата в разказа "Косачи".

Изпитният вариант - номер 22 - по традиция бе изтеглен в 5:15 ч. днес в просветното министерство. Тестът бе генериран сред 11 млн. възможни комбинации. Началото на матурата за учениците бе 8 ч. и продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците можеха да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума. Всеки от тях трябваше да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. 

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна не можаха да се явят на изпита. Други 8 бяха карантнирани, но те успяха да положат изпита - в отделни стаи.

"Знаете, че сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, от център тук в Министерството на образованието и науката, а също така и за първи път във всички 28 регионални управления по образование също ще има такива центрове. Пожелавам на всички зрелостници успех, да са спокойни, също на колегите, които са ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити: Успешна работа!", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.

Повече от 15 000 квестори и до трима родители от всяко училище следяха изпита чрез инсталираните камери. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във