Банкеръ Daily

Общество и политика

Зоран Заев е на среща със служебния премиер Стефан Янев

Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който е на посещение у нас. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В продължение на проведените до момента разговори между двамата лидери премиерът Янев ще изрази позицията на България по напредъка на РСМ в усилията ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Българският министър-председател ще отбележи пред Заев, че в отношенията си с РСМ страната ни е водена от разбирането, че укрепване на доверието и възстановяване на диалога са основата за намиране на устойчиви решения, заявиха още от прессекретариата. 

След разговора на четири очи между Стефан Янев и Зоран Заев ще се проведе среща в разширен състав между делегациите на двете страни.

Задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са основните теми на разговорите.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас самият Зоран Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет“, коментира той.

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“, каза той.

Рано тази сутрин Зоран Заев се срещна с бившия премиер Бойко Борисов. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. „Позитано“ 20.

Facebook logo
Бъдете с нас и във