Банкеръ Weekly

Общество и политика

Значи можело да се спазват законите

Лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и Патриотите - Цветан Цветанов и Волен Сидеров, обсъждат ситуацията около президентския указ.

Едноседмичната сага с неподписания президентски указ приключи благополучно на 19 септември. Ден по-рано вътрешният министър в оставка Валентин Радев изпрати на държавния глава необходимите документи "в съответствие със съгласувателната процедура, предвидена в чл.32, ал.2 от Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация". Така след като получи исканото за освобождаването на Младен Маринов от длъжността главен секретар на МВР, Румен Радев подписа указа. Оказа се, че законите можело да се спазват и това нито е толкова трудно, нито боли. И че държавните институции може да комуникират помежду си като такива с подходящия тон и официалност, а не на ниво селска кръчма. И още нещо - правовият ред в една държава и върховенството на закона не са формалност, а основен стълб на демокрацията.

До забавянето на указа се стигна, след като миналата сряда (12 септември) правителството прати формално писмо на Румен Радев, а на него му предстоеше пътуване в чужбина. В четвъртък (13 септември) Народното събрание трябваше да гласува оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и да одобри за регионален министър депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова, за министър на транспорта Александър Манолев и за шеф на МВР Младен Маринов, но се оказа, че президентът не е подписал указа за освобождаването му като главен секретар на вътрешното ведомство. Председателката на парламента Цвета Караянчева беше много изненадана и кършеше пръсти, защото била останала с впечатлението, че държавният глава веднага щял да го подпише. Междувременно Александър Манолев се отказа от номинацията за министерски пост.

Така започна сагата с указа. След завръщането си в страната Румен Радев настоя законът да се спази и съгласувателната процедура между президента и Министерския съвет да бъде изпълнена до последната точка. Той посочи също така, че най-високите нива в държавата трябва да дават пример за спазването на законите и конституцията.

В отговор Коалиционният съвет на управленската коалиция се събра в понеделник (17 септември), за да обсъди положението и да номинира нов кандидат за транспортен министър - Росен Желязков, който е шеф на Комисията за регулиране на съобщенията. Пред медиите излязоха само председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ние предлагаме да направим среща с Радев, в която да се изяснят всички обстоятелства, свързани с освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов - ескалацията на напрежение няма да е добре. Правим това предложение неофициално, чрез вас", обърна се към медиите Сидеров. Възможно било да изпратят и писмено поканата. Цветанов пък намеси и БСП в ситуацията. "Молбата ни е към групата на БСП да се обърнат към своя президент - да го помолят да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов", каза той. И обясни, че процедура била задължителна при назначаването, но когато имало волеизявление от самия Маринов за освобождаването от тази длъжност, сме в съвсем различна хипотеза.

Държавният глава обаче не отстъпи от позицията си. Той отбеляза, че Коалиционният съвет не е законов орган и няма за какво да се срещат, още повече  когато не се спазва институционалният тон. Просто законовата процедура трябва да се изпълни. Този отговор не се хареса на Цветанов и той обвини президента Радев, че търси отново конфронтация с изпълнителната власт. "Това е стил на поведение, който го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент", заяви Цветанов. След което припомни времето, когато самият Румен Радев напусна ръководния пост във Военновъздушните сили. Тогава президентът Плевнелиев издал указ и Министерският съвет стартирал тази процедура, при положение че се предполагало, че Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната.

"Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира на частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха", продължи със сравненията Цветанов.

"Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда, за правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай", беше отговорът на Румен Радев. Запитан дали има обозрим срок, в който указът ще бъде подписан, той отговори, че винаги е открит и готов за конструктивни решения, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи.

Във вторник (18 септември) министър-председателят Бойко Борисов не скри учудването си от позицията на президента. "Със сигурност името на новия главен секретар ще бъде съгласувано с държавния глава. Съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална... Както от командващ ВВС  ставаш президент - кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика... Главният секретар иска да стане министър... Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър." Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на Министерския съвет и изпратихме на президентството", каза премиерът.

В крайна сметка Радев принуди изпълнителната власт да спази изискваната по закон съгласувателна процедура и нещата да се случат по установения нормативен ред. Борисов, макар и с неохота, отстъпи, защото беше притиснат от времето. Той искаше въпросът с оставките и новите министри да приключи максимално бързо, за да се потуши напрежението след тежката катастрофа край Своге.

Facebook logo
Бъдете с нас и във