Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Златната ограда" ще се ремонтира без конкурси

Хамид Хамид и Йордан Цонев

Ремонтите на оградата по границата с Турция вече ще се правят без конкурси. Това прие окончателно Народното събрание в четвъртък (22 март) с промени в Закона за обществените поръчки. От БСП и ДПС се изказаха против поправките, но когато дойде време за гласуването, те не събраха достатъчно гласове. Ако повече опозиционни депутати бяха в пленарната зала, измененията можеше и да не минат, тъй като срещу тях беше и групата на "Воля".

Народни представители от БСП и ДПС предупредиха, че подобни корекции не се налагат, защото в закона и сега има текст, който позволява спешни ремонти без търг. Според тях целта на промените е да се замажат злоупотребите и досъдебното производство, свързано със строежа на съоръжението. Освен това се стимулирали и корупционни практики.

"Златната ограда става златна дупка! Вие днес превръщате един филм в сериал", предупреди Иван Иванов от БСП с намек за разкритията по границата, които засне Елена Йончева и даде на прокуратурата. "Всеки текст, който позволява да бъдат заобикаляни конкурсите при обществени поръчки, създава хранителна среда за корупция", обяви и Йордан Цонев от ДПС.

Преди гласуването Хамид Хамид посочи и конкретния текст от норматива, който позволява да се ремонтират участъци от граничната ограда при извънредни обстоятелства, отхвърляйки твърдението на Диана Саватева от ГЕРБ, че поправката е необходима, защото имало природни бедствия. По думите му, новият текст "легитимира една далавера, каквато е каналджийството".

Социалистите припомниха, че за оградата вече са изхарчени 250 млн. лв., а мнозинството иска да продължава да налива парите на данъкоплатеца в "златната дупка".

"За нас оградата е свидно чедо, тя е рожба, която бе родена много трудно, но двигателят, вдъхновителят бяхме ние", защити граничното съоръжение Павел Шопов от "Обединени патриоти". "Всичко, което допринася за по-лесната й поддръжка и експлоатация, е добре дошло", изтъкна той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във