Банкеръ Daily

Общество и политика

Златева: Европредседателството е шанс за национален консенсус

Външната и вътрешната сигурност на ЕС, всеобхватната политика за миграция и постоянен ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите членки по външната граница на ЕС, устойчивата заетост, и преодоляване на младежката безработица трябва да бъдат основните приоритети за България по време на българското председателство на Съвета на ЕС, заяви служебният вицепремиер Деница Златева.

Тя открои също подкрепата за малките и средните предприятия, подобряването на връзката между образователните системи и трудовия пазар, равния достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийната сигурност и независимост и продължаване на развитието и запазване на философията относно бъдещата кохезионна политика след 2020 г.

Според Златева българското председателство трябва да се разглежда и като шанс за постигане на национален консенсус, съгласие и приемственост по стратегически важните за България европейски и външнополитически теми.

Вицепремиерът посочи, че успехът на председателството зависи до голяма степен от начина, по който ще успеем да реагираме на предизвикателствата и възможностите. По думите й успехът не се крие само в добрата координация и добрата организационна подготовка, но и в ангажимента да погледнем на българското председателство като на обединителна национална амбиция и възможност да демонстрираме пред Европа единство, достойнство и лидерство.

Вицепремиерът отбеляза стратегическото значение на черноморския регион за ЕС. Черноморският регион се нуждае от визия за развитието си като част от глобалната общност, коментира Златева, цитирана от БТА. Активното присъствие на ЕС в черноморския регион ще открие нови перспективи и възможности, но изисква по-кохерентни и дългосрочни инициативи, за да допринесе за по-голяма стабилност и просперитет, каза още тя.

Темата за реформите на ЕС ще бъде водеща както в периода на подготовка на българското председателство, така и по време на самото председателство, заяви вицепремиерът и допълни, че от служебното правителство са заложили в  комуникационната програма серия от дискусии за това каква е българската позиция за развитието на ЕС.

Ние защитаваме позицията, че ЕС трябва да запази своето единство, че не може да остават на заден план регионалното сътрудничество и кохезионната политика, обясни тя.

Златева каза, че предстои разработване на националната програма на българското председателство. Този процес ще стартира още този месец. Идеята е дискусията да бъде отворена към възможно най-широк кръг заинтересовани страни - работодатели и социални партньори, млади хора, гражданско общество, академични среди и местна власт. От ключово значение е постигането на максимално широк консенсус по темите от националния контекст, които да бъдат изведени като приоритети, подчерта вицепремиерът.

Очаква се националната програма да бъде окончателно одобрена малко преди старта на българското председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във