Банкеръ Daily

Общество и политика

Златева: Едва ли ще прехвърлим 150 млн. лева за подготовката за председателството на ЕС

Имам уверението на финансовия министър, че до две седмици ще внесем актуализираната план-сметка за 2017 г. и 2018 г. за подготовката за председателството на ЕС. Обшият бюджет, залегнал в бюджета за трите години - 2016, 2017 и 2018 г. е 150 млн. лв. За 2017 г. и 2018 г. има разчетени по 50 млн. лв. за подготовката. Надявам се да бъдем максимално стегнати в предстоящото финансово планиране, за да се вместим в рамките на тези средства. Това обясни вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 Деница Златева след заседанието на правителството.

"На този етап има дейности, които не са финансово осигурени, но в рамките на бюджета ще се оптимизира бюджетът, за да не се налага актуализация на план-сметката за председателството. Има политическа воля и разбиране, че председателството е основен приоритет и се гарантира приемственост", коментира Златева. 

Тя обясни, че има неизяснени въпроси за сигурността на провежданите срещи в НДК за българското председателството за Съвета на ЕС.

 "Миналата година има приет план за подготовката в 8 основни направления. В някои от тях, като подготовката в политическата програма и приоритетите, няма закъснения, работата се координира добре. Очакваме през месец март на заседание на МС да приемем окончателно програмата на Триото - Естония, България и Австрия, след което ще бъдете запознати с приоритетите и българския принос към тях", обясни вицепремиерът. 

Златева подчерта, че по отношение  на другите области като хоризонтален проблем се очертава недостатъчната координация и комуникация между отделните институции. Например имало е неизяснени въпроси за повече от два - три месеца за провежданите срещи в НДК. В други области дейностите се извършват с известно закъснение и нужда от по-добра координация.

Предстои изработване на бъдещата комуникационна стратегия за дейностите в страната и в чужбина, както и работа и културната програма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във