Банкеръ Daily

Общество и политика

Златанов: Осигурени са достатъчно COVID тестове за най-малките

Mинистерството на здравеопазването ще осигури условия за безопасна среда в училище от началото на следващата седмица. Кога най-малките ученици ще се върнат в клас, ще реши министърът на образованието в зависимост от създадената организация за масово тестване. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Той увери, че са осигурени достатъчно тестове за най-малките ученици. Първата поръчана партида ще стигне за две седмици, но веднага след нея е поръчана и втора партида, за да се гарантира непрекъснат процес.

На редовно масово тестване няма да се подлагат преболедувалите COVID-19 деца, както и по-големите ученици, които са с поставена ваксина. Ако някой от тях обаче покаже и най-малки симптоми - ще бъде тестван индивидуално. Ако ученик отсъства в деня на тестването, ще бъде тестван индивидуално на следващия ден. Учителите също могат да се възползват от безплатните тестове, за да работят в клас. Резултатите от тях обаче няма да важат като зелен сертификат.

Частните школи остават затворени и след връщането на децата в клас. Изключение ще се направи само за центровете за развитие за децата със специални образователни потребности.

Министерството на здравеопазването ще вземе решение дали наличието на антитела може да е основание за зелен сертификат по ясни критерии, посочи Златанов пред БНТ. Той добави, че дори в научните среди все още съществува разделение по темата, затова здравните власти изискват писмени становища от различни експертни съвети, които ще анализират внимателно.

Над 400 000 души са се ваксинирали у нас след въвеждането на зеления сертификат, отчете Златанов. Хората, за които е противопоказно да се ваксинират, ще получават бележка от лекар за това. Тя обаче няма се ползва вместо зелен сертификат. Ако се стигне до нови мерки, при които само децата на ваксинирани да посещават детските ясли и градини, здравните власти ще направят така, че да не ограничават правата на тези, за които е противопоказно да се имунизират, коментира още Златанов.

Междувременно зам.-кметът на София Мирослав Боршош заяви, че столичните училища не са готови за тестването на децата от 1 до 4 клас. Със заповедите и системата, която предлага Министерството на здравеопазването ни чака пълен провал, счита той. По думите му тестове не са легитимни. Те не важат никъде и не влизат в статистиката. Според него, единственият вариант е децата да се тестват вкъщи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във