Банкеръ Daily

Общество и политика

"Зюддойче Цайтунг": Дали Слави Трифонов не е шарлатанин?

В четвъртък лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението Николай Василев да бъде министър-председател и проекта си за правителство.

Досега Слави Трифонов вършеше всичко правилно. На сцената се изявяваше като изпълнител на кичозен поп-фолк, в кожено яке и с обица на ухото. Във видеоклипчетата гледаше да е заобиколен от едрогърди жени или сладки дечица. В своето токшоу ръсеше лафове. А в политиката току-що победи дългогодишния премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Модел на успеха? Не, по-скоро подигравка. Трифонов - музикантът, водещият, телевизионната звезда, новоизпеченият политик - просто няма програма. Това е коментарът на Катрин Калвайт в германски вестник "Зюддойче Цайтунг" по повод политическата ситуация в България, който бе публикуван в четвъртък. 

В материала се казва, че по време на предизборната кампания Слави Трифонов почти не се е показвал, а идеите му умишлено били формулирани твърде мъгляво. Партията на шоумена пък е обявила, че няма да влиза коалиция с другите "партии на протеста". Според нея, Трифонов се е принудил да постави неизпълними политически условия, просто защото ИТН би трябвало да представи своя собствена правителствена програма. "Така възниква въпросът дали този човек е визионер или по-скоро шарлатанин?", пита авторката. 

 "Една четвърт от избирателите в България избраха популярно лице с популярни възгледи - само защото хората са огорчени от закостенялата система и изпитват гняв срещу корумпираните утвърдени партии. Те казаха "да" на промяната: всичко трябва да бъде другояче. Но как? Двете малки опозиционни партии, които се борят срещу корупцията и мафиотските структури, подобриха резултата си, но шоуменът, който много обича да говори за морал и чест, събра двойно повече гласове", пише Калвайт. 

В четвъртък лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението Николай Василев да бъде министър-председател и проекта си за правителство. Преди дни Трифонов огласи структура и състав на кабинет на ИТН и намерението си партията му да управлява сама, без да влиза в коалиции. Това предизвика вълна от критики на т.нар. протестни партии и БСП, от които се очакваше да подкрепя Трифонов в усилието му да сформира реформаторско управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във