Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗИРААТ БАНКАСЪ ОТКРИ ТУРСКОТО ФИНАНСОВО ПРИСЪСТВИЕ У НАС

Премиерът Иван Костов и турският му колега Месут Йълмаз откриха на 11 юли в София клона на Зираат банкасъ. Почти всички членове на българското правителство, както и управителят на БНБ Светослав Гаврийски уважиха събитието, отразявано от няколко турски телевизии. На последвалия коктейл в Шератон поздравления поднесоха подуправителката на БНБ Емилия Миланова, депутати от парламента, както и български банкери. Сред гостите бяха и синдиците на ПЧБ Теодора Стоянова и Явор Димитров. Те имат особена заслуга за откриването на клона на Зираат банкасъ, тъй като той се настани в сграда, която преди това се обитаваше от ПЧБ.


Зираат банкасъ е най-голямата банка в Турция, основана през 1863 г. от Митхад паша. Основната й задача е да подпомага земеделието. Преведено на български, името й означава Земеделска банка. Зираат банкасъ има клонове в Ню Йорк, Франкфурт, Лондон и в много други европейски столици. Тя е представена в Русия, Узбекистан, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан.


Пред в. БАНКЕРЪ вицепрезидентът на турската кредитна институция Емин Ердем, който отговаря за клоновата й мрежа, заяви, че у нас тя възнамерява да се занимава основно с търговско кредитиране. В клона, който се оглавява от Джанер Акар и Ширин Айдън, в момента, след проведен конкурс, са наети на работа 10 души. Едно от изискванията към тях е било освен български да владеят перфектно турски, руски и английски език.

Facebook logo
Бъдете с нас и във