Банкеръ Daily

Министър Виолета Комитова увери:

Зимното почистване на пътищата няма да бъде провалено

Министърката на регионалното развитие и благоустройството и кметицата на Троян прерязват лентата при откриването на новия мост. Снимка: БНР

Зимното поддържане и почистване на републиканската пътна мрежа е в подготовка, подписват се договори и няма да бъде провалено. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в Троян, където откри нов мост и се срещна с кметове на общини от област Ловеч.

Министър Виолета Комитова посочи, че са сключени договори за зимно почистване в няколко области.

„Продължаваме да сключваме споразумения. Ние настояваме да работим със старите фирми. Няма да бъде провалено зимното почистване. Взели сме всички мерки то да се случи. Няма никакъв риск, освен ако някоя фирма реши да ни бойкотира по политически причини“, обясни тя.

Виолета Комитова поясни, че по старите петгодишни договори за поддръжка на пътища и зимно почистване, които са наддоговорени, министерството не може да плаща, защото влиза в нарушение.

„Предложихме на същите фирми да разделим предмета на договора на две части. Да опишем, че могат да чистят тази зима срещу осигурените в бюджета 100 милиона лева. Зимното струва между 60 и 80 милиона, зависи от снега. И можем да им плащаме за зимното почистване с осигурения бюджет. Фирмите половината вече са подписали такива споразумения, другите още ги подготвят", разясни още министърът.

"Втората част, фирмите имат претенции за 600 милиона, за 900 милиона,свършена работа, поради липса на бюджет в момента, да се изплати от два следващи бюджета“, добави Комитова.

В Троян тя откри нов мост над река Бели Осъм, като част от път II-35 Плевен – Троян – Кърнаре  и пътна връзка за Троянския манастир и село Орешак.

Министър Комитова се срещна и с кметове на общините от област Ловеч, при което стана ясно, че АПИ ще обяви обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на съоръжения, които да осигурят целогодишна проходимост на Троянския проход.

Бяха обсъдени и проблемите във ВиК сектора и новият закон, който подготвя служебното правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във