Банкеръ Daily

Общество и политика

Земеделските производители ще бъдат следени от сателит

България ще въведе изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто Европейската комисия ще изисква от началото на следващия програмен период.Това съобщи  изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев.

"Идеята е обработваните площи и развитието на културите да се следят със сателитни снимки с голяма резолюция - по десетина на месец, вместо с посещение на чиновници на място и попълване на множество документи. Стопаните трябва да знаят, че ще бъдат непрекъснато и постоянно наблюдавани като площ. Контролът ще става без да ги притеснява администрацията, без да им се налага да си губят времето, да придружават експертите и да се запознават с контролни листа. За следващата не, но за по-следващата кампания директни плащания се надявам да имаме покритие", каза Грудев пред БНТ. Това е една от мерките за прозрачност на работата на администрацията и преодоляване на корупционните практики, които той планира.

Друга идея е да се електронизира изцяло обменът на документи между бенефициентите и служителите във фонда. Всеки кандидат за субсидии ще може във всеки момент да влиза в папката си и да следи как се работи по преписката.

Назначеният на 19 юли на поста изпълнителен директор обясни, че е заварил закъснение на преписките с между 12 и 18 месеца. "Средното забавяне беше между 12 и 18 месеца. С чисто организационно-мотивационни действия от ръководството започваме да преодоляваме това забавяне", добави Грудев и даде пример с подписани тази седмица 880 договора с млади фермери, чакали над година одобрение на проектите си. Предстои сключване на договори с преработвателите, а в началото на септември - по горските мерки. По негови думи младите фермери най-много се интересуват от биорастениевъдство - производство на плодове и зеленчуци и трайни насаждения.

Обстановката във фонда вече е спокойна, каза шефът му след като уволни четирима души на високи постове. "Трябва да осъзнаем и признаем, че има нездрави интереси в самия фонд," посочи той и повтори, че институцията няма да толерира служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим със статута на държавен служител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във